China a comunicat Uniunii Europene că nu dorește ca Rusia să fie înfrântă în conflictul din Ucraina, conform unui ziar chinezesc. Care sunt motivele din spatele atitudinii Beijingului?

China a comunicat Uniunii Europene că nu dorește ca Rusia să fie înfrântă în conflictul din Ucraina, conform unui ziar chinezesc. Care sunt motivele din spatele atitudinii Beijingului?
Ministrul chinez de Externe Wang Yi și șefa diplomației UE Kaja Kallas. FOTO: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Această informație a fost prezentată în timpul unei întâlniri între liderii diplomației din China și Uniunea Europeană, care a avut loc pe 2 iulie, conform raportărilor din South China Morning Post, într-un context în care Rusia își intensifică ofensivele împotriva Ucrainei, în timp ce Statele Unite își diminuează asistența pentru Kiev.

Wang Yi, ministrul chinez de externe, a afirmat miercuri că Beijingul nu își dorește ca Rusia să piardă în Ucraina, din teama că Statele Unite ar putea să își concentreze toată atenția asupra Chinei, după cum au precizat surse apropiate discuției pentru SCMP.

Afirmarea făcută către Kaja Kallas confirmă opinia predominantă a oficialilor din Bruxelles în legătură cu poziția Beijingului, contrar declarațiilor publice ale Chinei, care a adoptat o atitudine neutru, notează publicația.

Unii oficiali europeni au fost surprinși de deschiderea și sinceritatea comentariilor lui Wang, adaugă SCMP.

Cu toate acestea, Wang a respins orice acuzație referitoare la sprijinul material pe care China l-ar oferi efortului de război al Rusiei, subliniind că, dacă ar fi fost cazul, conflictul s-ar fi încheiat de multă vreme, conform SCMP.

South China Morning Post, ziarul care a făcut această dezvăluire, este o publicație de limbă engleză din Hong Kong, cu o tradiție de peste un secol.

În 2016, cotidianul a fost achiziționat de grupul chinez Alibaba, fondat de antreprenorul Jack Ma, iar mai multe mijloace de informare occidentale, inclusiv New York Times, au observat că SCMP a început să promoveze o imagine favorabilă a Chinei pe plan internațional.

China și conflictul din Ucraina

Conflictul din Ucraina continuă să fie un motiv de tensiune între China și Uniunea Europeană, care a criticat constant Beijingul pentru furnizarea de produse cu dublă utilizare către Rusia.

Conform Reuters, în discuțiile de miercuri, Kallas a subliniat gravitatea amenințării pe care sprijinul companiilor chineze pentru Rusia o reprezintă pentru securitatea europeană.

China afirmă că nu oferă asistență militară Rusiei în conflictul din Ucraina. Totuși, oficialii europeni susțin că firmele chineze furnizează numeroase componente esențiale pentru dronele rusești și alte arme utilizate în Ucraina.

Kallas a cerut, astfel, Chinei să oprească imediat orice formă de sprijin material pentru complexul militar al Rusiei și să sprijine o „încetare a focului completă și necondiționată” și o „pace justă și durabilă în Ucraina”.

Președintele Volodimir Zelenski a acuzat în repetate rânduri Beijingul de furnizarea de arme către Moscova. În data de 29 mai, el a afirmat că China a încetat să vândă drone Ucrainei și altor state occidentale, continuând în același timp să le furnizeze Rusiei.

Relația dintre Rusia și China

Beijingul a negat constant acuzațiile formulate de Ucraina și Occident, poziționându-se ca un mediator care consideră atât Moscova, cât și Kievul ca parteneri.

Totuși, China nu a condamnat niciodată invazia demarată de Rusia și menține relații diplomatice și economice strânse cu Moscova.

Mentinerea relațiilor ruso-chineze se amplifică, iar președintele rus Vladimir Putin a convenit să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping în septembrie în China, cu ocazia summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Poziția Statelor Unite

În luna iunie, Bloomberg a raportat că Trump a decis să nu mai exercite presiune asupra Chinei în privința ajutoarelor sale pentru efortul de război al Rusiei, concentrându-se pe alte aspecte ale relației bilaterale.

Publicația a raportat, de asemenea, că administrația a coborât problema conflictului din Ucraina în lista sa de priorități externe, axându-se pe problemele bilaterale cu Beijingul, deși Trump ar putea să schimbe abordarea.

Comentariile lui Wang, care nu au fost confirmate de alte surse, vin în contextul scăderii sprijinului american pentru Ucraina.

Pe 1 iulie, Pentagonul a suspendat livrările de armamente esențiale către Ucraina, inclusiv rachete pentru apărarea antiaeriană Patriot și muniții ghidate.

Recomandari
Show Cookie Preferences