Macron și Starmer vor coordona o întâlnire a aliaților europeni ai Ucrainei pentru a discuta despre menținerea capacității de apărare a Kievului

Macron și Starmer vor coordona o întâlnire a aliaților europeni ai Ucrainei pentru a discuta despre menținerea capacității de apărare a Kievului
Keir Starmer și Emmanuel Macron Foto: Telmo Pinto/SOPA Images/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul britanic Keir Starmer și președintele Franței, Emmanuel Macron, vor conduce joi o reuniune a țărilor „voluntare” pentru întărirea capacităților de apărare ale Ucrainei, în contextul invaziei ruse, într-o videoconferință care va avea loc de la baza din Northwood, în apropiere de Londra.

Cei doi oficiali vor dialoga cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și cu alți lideri, printre care se numără cancelarul german Friedrich Merz și premierul italian Giorgia Meloni, cei din urmă urmând să participe la o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, desfășurată la Roma în același timp, conform informațiilor furnizate de președinția franceză.

„Vor exista discuții despre păstrarea capacității de apărare a Ucrainei”, asigurarea „regenerării forțelor armate ucrainene” și desfășurarea „unei forțe de reasigurare în cadrul unei încetări a focului atunci când va veni momentul”, a declarat Palatul Elysee. Această forță de reasigurare, care rămâne o idee teoretică, are ca scop garantarea securității Ucrainei după o posibilă încetare a focului, pentru a descuraja o nouă ofensivă din partea Rusiei.

Deși europenii vor contribui semnificativ la formarea acestei forțe, aceștia nu își doresc să fie în prima linie, bazându-se, astfel, în principal pe forțele ucrainene pentru a preveni extinderea ostilităților în ziua în care acestea se vor opri. Obiectivul este consolidarea armatei ucrainene pentru a îndeplini standardele NATO, astfel încât să devină suficient de puternică pentru a descuraja Rusia.

Coaliția aliaților Ucrainei, formată din peste 30 de țări, a fost creată și pentru a readuce europenii în centrul discuțiilor diplomatice.

Discuțiile de joi vor aborda de asemenea „modalitățile prin care să crească presiunea asupra Rusiei, pentru a o determina să accepte o încetare a focului necondiționată, ceea ce Rusia refuză constant”, a subliniat Palatul Elysee.

Într-o declarație rară de neputință, Donald Trump a recunoscut că nu a făcut „niciun progres” în vederea încheierii conflictului din Ucraina, după o convorbire telefonică cu liderul rus Vladimir Putin. Această conversație a avut loc la o zi după ce autoritățile americane au anunțat o suspendare a livrării unor tipuri de arme către Ucraina, o decizie care ar putea complica situația Kievului într-un moment în care forțele ruse continuă să avanseze.

Kremlinul a afirmat vineri că „nu este posibil” în prezent „să-și atingă” obiectivele în Ucraina pe cale diplomatică, continuând astfel atacurile pe scară largă.

Recomandari
Show Cookie Preferences