Adoptarea creșterilor de taxe și impozite. Pachetul fiscal se va discuta în Parlament

Adoptarea creșterilor de taxe și impozite. Pachetul fiscal se va discuta în Parlament
Ședință de guvern la Palatul Victoria. Sursă foto: Guvernul României

Guvernul intenționează să aprobe un pachet de măsuri fiscale, care include majorarea TVA de la 19% la 21%. Această aprobată va avea loc într-o ședință a Parlamentului luni după-amiază, conform surselor. În zilele de sâmbătă și duminică, parlamentarii pot propune amendamente pentru acest proiect, iar Guvernul se va reuni luni pentru a decide dacă va accepta dintre acestea și pentru a confirma forma finală.

După o discuție cu sindicatele și patronatele, în urma căreia nu s-au adus modificări pachetului fiscal, miniștrii din Guvern au discutat detaliile proiectului de lege care urmează să fie prezentat Parlamentului.

„În această sedință avem pe ordinea de zi un proiect de lege esențial, cel care reglementează măsurile fiscal-bugetare, astfel încât în această după-amiază să demarăm procedura de adoptare a acestuia prin asumarea răspunderii”, a declarat Bolojan la începutul întâlnirii Executivului.

Se pare că premierul Ilie Bolojan va merge luni în fața senatorilor și deputaților pentru a-și asuma răspunderea pentru primele propuneri. Această urgență este explicată prin faptul că marți, 8 iulie, va avea loc întâlnirea EcoFin la Bruxelles, unde Alexandru Nazare va prezenta acest pachet.

Procedura de adoptare a inițiativelor legislative

Asumarea răspunderii guvernului constituie o procedură stipulată în Constituție, prin care Guvernul poate adopta un proiect de lege într-un mod mai rapid, fără a fi supus dezbaterii sau votului Parlamentului. Opoziția are la dispoziție 3 zile pentru a depune o moțiune de cenzură după această asumare.

Dacă moțiunea de cenzură este aprobată, Guvernul va fi demis, iar proiectul respectiv va fi considerat respins. În lipsa adoptării moțiunii, proiectul va intra în vigoare.

Opoziția, formată din AUR, POT și S.O.S România, a depus anterior o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu în sesiunea recent încheiată pe 1 iulie. În mod obișnuit, se poate depune o singură moțiune pe sesiune, dar există o excepție în cazul asumării răspunderii.

„După respingerea moțiunii de cenzură, deputații și senatorii care au semnat-o nu pot iniția o nouă astfel de acțiune în aceeași sesiune, decât în situația în care Guvernul își asumă răspunderea”, stipulează Constituția.

Critici asupra măsurilor fiscale propuse

În cadrul acestui proiect, se regăsesc măsuri precum reorganizarea TVA în două niveluri, cu o cotă generală de 21% și o cotă redusă de 11% pentru medicamente, alimente și HoReCa, majorarea impozitelor pe dividende de la 10% la 16%, o creștere a accizelor la alcool, tutun și combustibili cu 10%, suspendarea majorării pensiilor și salariilor din sectorul public în 2026, precum și taxarea profiturilor băncilor și a câștigurilor din jocuri de noroc.

Implementarea acestor măsuri fiscale a fost considerată necesară pentru a asigura finanțarea serviciilor publice din fonduri publice. Potrivit estimărilor, veniturile ar putea crește cu aproximativ 9,5 miliarde de lei, în vreme ce cheltuielile ar putea scădea cu 1,2 miliarde de lei.

Astăzi, proiectul de lege a primit un aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES). Totuși, avizul CES este consultativ, astfel că Guvernul poate continua cu aprobarea proiectului.

În avizul său, CES menționează că propunerile nu respectă principiile de echitate și progresivitate în politicile publice, ceea ce ar duce la creșterea presiunii fiscale asupra populației cu venituri mici și medii. Aceștia avertizează că măsurile ar putea accentua inechitățile sociale.

În ceea ce privește majorarea TVA, CES subliniază că aceasta va avea un impact inflaționist imediat asupra cheltuielilor gospodăriilor și va afecta accesul la bunuri esențiale, în special pentru grupurile sociale vulnerabile.

De asemenea, CES atrage atenția asupra lipsei măsurilor tranziționale de protecție, informare prealabilă, perioade de grație și mecanisme de suport.

În plus, CES solicită Guvernului să se angajeze să mențină o cotă redusă de TVA pentru HoReCa (11%), extinzându-se și asupra cafenelelor și produselor de cafea, pentru a elimina confuziile administrative și a corecta tratamentele discriminatorii.

„Prin urmare, proiectul de lege, în forma actuală, nu este bazat pe o analiză solidă a impactului social total, nu conține măsuri compensatorii de protecție și nu respectă principiile constituționale de echitate fiscală și solidaritate socială. Este necesară inițierea unei reforme fiscale echilibrate, care să cuprindă măsuri reale de protecție pentru cetățenii vulnerabili. Fără aceste ajustări, ne confruntăm nu doar cu o deteriorare a condițiilor de trai, ci și cu o posibilă explozie de neîncredere instituțională și radicalizare socială, având consecințe directe asupra democrației și stabilității sociale”, concluzionează CES.

Recomandari
Show Cookie Preferences