Prag critic atins prematur în cazul ghețarilor din Elveția / Accelerarea topirii a crescut semnificativ în ultimele decenii

Gheața și zăpada acumulate în Alpii Elvețieni în sezonul de iarnă recent încheiat s-au topit deja, conform unui raport publicat vineri de un serviciu de monitorizare, marcând o realizare timpurie în cadrul schimbărilor climatice, cunoscută sub denumirea de „Ziua pierderii ghețarilor”, conform AFP.
Orice topire suplimentară observată de acum până în octombrie va conduce la o diminuare a dimensiunii ghețarilor din Elveția, conform Institutului pentru Monitorizarea Ghețarilor din Elveția (GLAMOS), citat de Agerpres.
De obicei, pragul critic este atins în luna august, iar această devansare din prezent constituie o nouă provocare pentru cei aproximativ 1.400 de ghețari din Elveția, care se reduc într-un ritm alarmant.
„Ziua pierderii ghețarilor a fost atinsă în Elveția”, a transmis directorul GLAMOS, Matthias Huss, pe platforma de socializare X, precizând că ninsorile au fost foarte reduse și că iunie 2025 s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai călduroase luni de iunie înregistrate.
„De acum înainte, orice topire a ghețarilor până în luna octombrie este nesustenabilă”, a adăugat Matthias Huss, menționând că singura dată în care acest prag a fost atins mai devreme a fost în „anul record 2022”, când a fost atins pe 26 iunie.
„Trebuie să ne așteptăm la pierderi importante de gheață din cauza prelungirii sezonului de topire”, a afirmat el.
Ghețarii din Alpii Elvețieni au început procesul de retragere acum 170 de ani. Această retragere a fost inițial moderată, dar în ultimele decenii, ritmul topirii a crescut considerabil.