Măsuri de protecție împotriva apelurilor înșelătoare din partea băncilor și instituțiilor publice - O nouă decizie ANCOM

Începând cu data de 7 iulie, utilizatorii vor beneficia de protecții sporite împotriva apelurilor înșelătoare care folosesc identități false, apeluri ce pretind a fi efectuate de instituții publice, bănci sau diverse companii, conform unui comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).
„De luni, 7 iulie 2025, vor fi implementate măsuri ce vor asigura o protecție mai bună pentru utilizatori împotriva apelurilor înșelătoare. Operatorii vor bloca apelurile care provin din afara României și care afișează numere naționale de telefon falsificate, în special cele de telefonie fixă sau numere naționale fixe și mobile folosite incorect sau parțial. ANCOM a instituit această măsură pentru a reduce impactul fenomenului cunoscut sub denumirea de „CLI Spoofing”, care implică falsificarea numărului de apelant,” a explicat ANCOM.
Decizia autorității a fost luată în urma unei analize detaliate și a consultărilor cu principalii furnizori de servicii de comunicații electronice, precum și cu reprezentanții Direcției de Investigații Criminale a Inspectoratului General al Poliției Române.
Prin implementarea acestei soluții tehnice, se intenționează o diminuare semnificativă a incidentelor de CLI Spoofing, în care utilizatorii sunt contactați sub pretextul că sunt sunați de către o entitate oficială. Aceasta include și cazurile în care informațiile personale ale utilizatorilor au fost obținute prin metode frauduloase, inclusiv materiale deepfake generate cu ajutorul inteligenței artificiale (IA generativă).
ANCOM subliniază faptul că, deși aceste măsuri tehnice sunt importante, ele nu vor elimina complet cazurile de fraudă. Prin urmare, utilizatorii sunt sfătuiți să rămână vigilenți și să ia măsuri de precauție atunci când primesc apeluri de la numere suspecte:
- verificați identitatea apelantului;
- nu oferiți informații personale prin telefon (inclusiv date de identificare, informații bancare, parole sau PIN-uri);
- mențineți aplicațiile și software-ul telefonului actualizate;
- raportați situațiile suspecte către autorități.