Calendarul adoptării măsurilor fiscale, discutat într-o ședință online

Calendarul adoptării măsurilor fiscale, discutat într-o ședință online
Prim-ministrul Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre noile măsuri fiscale, la Palatul Victoria din București, 2 iulie 2025. Inquam Photos / George Călin

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor întâlni vineri seară, de la ora 21.40, pentru a stabili calendarul asumării răspunderii Guvernului în Parlament în ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale. Această asumare a răspunderii este preconizată să aibă loc într-o ședință programată pentru luni după-amiază.

Obiectivul întâlnirii Birourilor permanente reunite este de a decide asupra procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în legătură cu primul pachet de măsuri propus de premierul Ilie Bolojan.

Premierul Ilie Bolojan a informat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, despre intenția sa de a depune proiectul de lege în Parlament, cu scopul de a finaliza procedura parlamentară de asumare a răspunderii până cel târziu marți, cu ocazia ședinței ECOFIN, după ce se vor analiza amendamentele.

Pachetul fiscal, care include, printre altele, o creștere a TVA de la 19% la 21%, urmează să fie aprobat prin asumarea răspunderii Guvernului într-o sesiune programată pentru luni după-amiază. Cu ocazia zilelor de sâmbătă și duminică, parlamentarii pot depune propuneri de modificare, iar Guvernul se va reuni luni pentru a decide care dintre amendamente vor fi preluate și pentru a definitiva forma proiectului.

Procedura de adoptare a măsurilor

Asumarea răspunderii Guvernului este o procedură stipulată de Constituție, care permite adoptarea rapidă a unui proiect de lege fără o dezbatere sau vot în Parlament. Opoziția poate depune o moțiune de cenzură în termen de 3 zile de la asumarea răspunderii.

Dacă moțiunea de cenzură este acceptată, Guvernul va fi demis, iar proiectul sau programul se consideră respins.

În cazul în care moțiunea este respinsă, proiectul de lege este declarat adoptat. Totuși, legea poate fi contestată la Curtea Constituțională înainte de a fi promulgată. De asemenea, președintele are posibilitatea de a solicita reexaminarea legii.

„Dacă Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, discuția va avea loc în cadrul unei ședințe comune a celor două Camere”, conform prevederilor Constituției.

După ce sunt finalizate toate aceste etape, legea va fi promulgată și va intra în vigoare.

Recomandari
Show Cookie Preferences