Protestele continuă în rândul bugetarilor. Aproape 200 de persoane au demonstrat astăzi la Ministerul Investițiilor, cerând demisia ministrului

Protestele continuă în rândul bugetarilor. Aproape 200 de persoane au demonstrat astăzi la Ministerul Investițiilor, cerând demisia ministrului
Protest spontan la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, 4 iulie 2025 / Foto: StartupCafe.ro

Aproximativ 200 de angajați ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) au organizat un protest spontan vineri, contestând reducerile de sporuri din sectorul bugetar, care fac parte din pachetul fiscal anunțat recent de Guvernul condus de Ilie Bolojan.

În această dimineață, în jur de 200 de angajați ai MIPE au ieșit în stradă, acuzând că tăierea sporurilor, o decizie a noului Executiv, va determina o scădere a veniturilor sub standardele altor ministere. La MIPE sunt angajate în total 2.000 de persoane.

Protestatarii l-au înconjurat pe ministrul Dragoș Pîslaru, pe care l-au acuzat de lipsă de solidaritate și au cerut demisia acestuia, solicitând o reacție față de măsurile fiscale implementate. Pîslaru a afirmat că a transmis nemulțumirile lor premierului Ilie Bolojan, dar că decizia finală îi aparține acestuia.

Acesta este al doilea protest spontan organizat de angajații MIPE, având în vedere că luni, 30 iunie, bugetarii și-au manifestat anterior nemulțumirea față de noile reglementări fiscale.

„Protest spontan la MIPE împotriva reducerilor: avem nevoie de fonduri europene, dar angajații care se ocupă de absorbția acestor resurse trebuie să se «sacrifice» pentru strategia Bolojan de restructurare a unui buget de stat afectat!” este mesajul transmis luni de Federația Publisind, acompaniat de imagini video de la protest.

Într-un interviu difuzat joi seară, premierul Ilie Bolojan a explicat măsurile fiscale legate de tăierea sporurilor din sectorul bugetar, inclusiv cele pentru condiții de muncă dificile, afirmând că „nu are rost să reduci o cheltuială simplă dacă nu este parte dintr-o structură sustenabilă, căci se va întoarce anul viitor”.

„Reducerea cheltuielilor trebuie să fie tematică în sectorul public, deoarece avem o structură administrativă supradimensionată față de numărul de cetățeni activi în economia reală. Există un număr insuficient de contribuabili în raport cu angajații din administrație, ceea ce impune o reducere a salariilor sau a numărului de personal. Este esențial să tratăm această situație cu responsabilitate, având în vedere impactul asupra vieților și carierelor oamenilor,” a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a descris diminuarea sporurilor în sectorul public drept o „inventivitate legislativă” și a recrutat o „competiție de inovație în materie de sporuri.”

Recomandari
Show Cookie Preferences