Aleksandr Lukașenko transmite un mesaj direct pentru Donald Trump de Ziua Independenței SUA. Ce solicitări are pentru liderul de la Casa Albă

Aleksandr Lukașenko transmite un mesaj direct pentru Donald Trump de Ziua Independenței SUA. Ce solicitări are pentru liderul de la Casa Albă
În această fotografie distribuită pe 26 iulie 2024 de agenția de stat rusă Sputnik, președintele Vladimir Putin și omologul său belarus, Alexandr Lukașenko, țin lumânări în timp ce vizitează Mănăstirea Valaam, din nordul Rusiei, pe 25 iulie 2024. Sursa foto: Alexander KAZAKOV / AFP / Profimedia

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a trimis vineri o telegramă omologului său american, Donald Trump, cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite, solicitând normalizarea relațiilor dintre Washington și Minsk, conform agenției AFP.

„În timpul primului dumneavoastră mandat, Minsk și Washington au început să îmbunătățească relațiile. Din păcate, la un moment dat, cooperarea bieloruso-americană a deviat de la această direcție constructivă”, a afirmat Lukașenko, subliniind că „această situație nu reflectă interesele naționale ale țărilor noastre sau ale cetățenilor noștri” și că „este timpul să facem o schimbare”.

Fiind un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Lukașenko se află la conducerea Belarusului din 1994 și a fost denumit „ultimul dictator al Europei”, o etichetă pe care o contestă.

Regimul său a fost sancționat de către Occident după reprimarea violentă a protestelor fără precedent care au avut loc în Belarus la scurt timp după alegerile prezidențiale din 2020, când Comisia electorală din Minsk a anunțat că Lukașenko a câștigat un nou mandat cu 80% din voturi.

SUA nu îl consideră pe Lukașenko președinte legitim

Atât cetățenii bieloruși, cât și guvernele occidentale și organizațiile independente pentru supravegherea alegerilor au calificado aceste alegeri ca fiind viciate. Uniunea Europeană și Statele Unite au declarat că nu îl vor recunoaște pe Lukașenko ca fiind președinte legitim al Bielorusiei.

Sancțiunile împotriva regimului său au fost intensificate după începutul invaziei rusești în Ucraina pe 24 februarie 2022, având în vedere că Lukașenko a permis armatei ruse să desfășoare o ofensivă terestră în nordul Ucrainei și să folosească baza aeriană a Belarusului pentru atacuri aeriene.

Acum, Lukașenko își dorește „restabilirea unei dinamici pozitive în relațiile dintre state și implementarea unor proiecte de cooperare reciproc avantajoase” între Belarus și SUA, conform declarației sale adresate lui Donald Trump.

De la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump, relațiile dintre Statele Unite și Rusia s-au îmbunătățit, iar cele două națiuni au realizat schimburi de deținuți în ultimele luni.

La cererea lui Trump, Lukașenko l-a eliberat săptămâna trecută pe Serghei Țihanovski, opozant care se afla în închisoare din 2020, iar soția sa, Svetlana Țihanovskaia, se află în exil. Eliberarea lui Țihanovski a avut loc cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre Lukașenko și emisarul american Keith Kellog, cel mai înalt oficial american care a vizitat Belarus în ultimii ani.

Recomandari
Show Cookie Preferences