Valurile de căldură afectează simultan multiple regiuni ale globului. Unde s-au atins 50 de grade Celsius și care sunt temperaturile în Europa?

Rareori s-au simțit valuri de căldură în atât de multe locuri ale lumii în același timp, iar recordurile climatice au fost depășite în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, Oceania și America Centrală. În România, se anunță mai multe zile de căldură extremă, iar ANM a emis noi coduri de caniculă.
În Iran s-au înregistrat 50°C joi, în Pakistan și Turkmenistan temperaturile au depășit 47°C, iar în Libia s-au înregistrat valori similare. De asemenea, Uzbekistan, Afganistan, Algeria și Oman au avut temperaturi de peste 46°C, conform datelor eldoradoweather.com.
Cea mai ridicată temperatură din Europa a fost în Balcani, unde la Mostar, în Bosnia, s-au înregistrat +41,8°C. În Spania, temperatura a atins +41,4°C la Cordoba și +41,2°C la Merida. În România, maximele au depășit 37°C în regiunile Banat și Oltenia, dar se preconizează vreme și mai caldă vineri și în zilele următoare. Vineri dimineața, la stația meteo din Șiria, județul Arad, minima a fost de +27,3°C.
Chiar și în Canada s-au înregistrat temperaturi de peste 36°C, iar valurile de căldură s-au resimțit și în anumite zone din America de Sud și din sudul Africii, care se află în prezent în sezonul frig.
Climatologul M. Herrera administrează o pagină pe platforma X numită Extreme Temperatures Around The World, unde monitorizează de ani buni recordurile climatice globale.
Acesta menționează că joi au fost doborâte mii de recorduri de căldură în numeroase regiuni: Europa, nordul Africii, Asia Centrală, Orientul Mijlociu, Oceania și America Centrală și de Sud. De asemenea, au fost atinse recorduri și pentru temperaturile minime nocturne, cu exemple din zonele mai calde care indică +30°C.
Miercuri, temperaturile au depășit 39°C în Olanda și Germania, 38°C în Cehia și 37°C în Polonia.
În Franța, pe 1 iulie, s-a înregistrat 41,3°C la Avignon.
Aceste fenomene vin după o lună iunie record în Spania, care a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteo, în timp ce în Portugalia, la Mora, s-au înregistrat +46,6°C la finalul lunii iunie 2025, stabilind un nou record național.