Transilvania ar putea deține secretul unei vieți îndelungate și fericite. Un sat din România, model unic de trai, prezentat în National Geographic

Transilvania ar putea deține secretul unei vieți îndelungate și fericite. Un sat din România, model unic de trai, prezentat în National Geographic
Un sat din România, prezentat în National Geographic. Sursa foto: Facebook

O comunitate situată în inima Transilvaniei ar putea deține cheia pentru o viață mai lungă, mai fericită și mai în armonie cu natura, conform unei publicații recente din National Geographic despre satul Karácsonyfalva – Crăciunel, în județul Harghita.

„Acum, când Europa, plină de farmec, poate da impresia de a fi un continent al directorilor de telefonie mobilă, este cu atât mai captivant și improbabil să te afli într-un colț atât de izolat și, în multe privințe, neatins comoara acestui sat din valea râului Homorod”, notează jurnalistul Brett Martin în articolul său publicat în iunie.

Baza modului de viață din Karácsonyfalva este reprezentată de „Közbirtokosság”, un sistem de proprietate comună care reglementează resursele esențiale ale comunității. Potrivit unui lider al satului, Orbán Csaba, în vârstă de 70 de ani, „când vine iarna, toată lumea are destul lemn de foc”.

În epoca regimului comunist, „Közbirtokosság” a fost distorsionat. Totuși, documentele păstrate din perioada interbelică în valize și încuiate în casele sătenilor au reprezentat cheia pentru recâștigarea acestor terenuri comune după 2000.

Despre acest sistem, vechi de o mie de ani, publicația menționează că oferă o viziune aparte asupra vieții cotidiene. Cei 347 de membri ai comunității împărtășesc atât utilizarea, cât și beneficiile celor 1.093 de hectare de teren comun.

„Ceea ce este remarcabil aici este că pământul aparține comunității”, afirmă Székely Kinga-Réka, un preot unitarian ce locuiește la câteva sate distanță. „Nimeni nu poate deveni atât de bogat încât să-i facă pe ceilalți să sufere”.

Despre stilul de viață din acest sat secuiesc a discutat cu publicația și Zsolt-Csaba, programator IT. „Să consumi ceea ce cultivi. Să știi de unde provine. Să fiți conectați”.

Recomandari
Show Cookie Preferences