Hezbollah refuză să predea armele solicitate de SUA. Declarațiile lui Naim Qassem

Hezbollah refuză să predea armele solicitate de SUA. Declarațiile lui Naim Qassem
Naim Qassem Foto: Bilal Hussein / AP / Profimedia

Liderul mișcării Hezbollah din Liban, susținută de Iran, a declarat că gruparea sa, afectată de conflictul cu Israel, "nu va capitula" și nu va înstrăina armele, în ciuda presiunilor intense pentru dezarmare, transmite AFP, menționată de Agerpres.

Naim Qassem a subliniat în cadrul unui discurs televizat, adresat mii de susținători din suburbia sudică a Beirutului, un bastion al Hezbollah, că "amenințările nu ne vor determina să cedăm (...) să nu ni se ceară astăzi să ne "îmblânzim" pozițiile (...) sau să ne predăm armele." Acesta a vorbit cu ocazia comemorării religioase șiite Așura.

Acest discurs a avut loc în contextul în care un emisar american, Tom Barrack, se pregătește să ajungă luni la Beirut, unde oficialii libanezi vor să-i transmită un răspuns la solicitarea sa de dezarmare a grupării până la sfârșitul anului, conform unei surse oficiale care a dorit să rămână anonimă.

Qassem a insistat că Israelul ar trebui să respecte mai întâi acordul de încetare a focului cu Libanul, să se retragă din teritoriile ocupate, să-și oprească agresiunea, să elibereze prizonierii libanezi și să înceapă reconstrucția zonelor devastate de conflictul ce a avut loc până în noiembrie.

El a adăugat că, după îndeplinirea acestor condiții, Hezbollah va fi "gata pentru a discuta despre securitatea națională și strategia de apărare" a Libanului, un termen care include și dezarmarea grupării Hezbollah.

Naim Qassem a preluat conducerea Hezbollah după moartea liderului său emblematic, Hassan Nasrallah, în urma unui atac israelian asupra suburbiei sudice din capitală, în septembrie, în timpul conflictului dintre gruparea sa și Israel.

Cu toate că armistițiul a intrat în vigoare pe 27 noiembrie, după un an de confrontări și două luni de război deschis, armata israeliană continuă să efectueze atacuri asupra Libanului, afirmând că vizează formațiunea Hezbollah.

De asemenea, armata israeliană, care ar trebui să își retragă complet forțele din Liban, încă păstrează cinci poziții în sudul țării, pe care le consideră de importanță strategică.

Recomandari
Show Cookie Preferences