Îndrumări pentru părinți de la un expert psihoterapeut în prevenția consumului de droguri. „Astfel, șansele ca el să nu se apropie de substanțe sunt ridicate”

Îndrumări pentru părinți de la un expert psihoterapeut în prevenția consumului de droguri. „Astfel, șansele ca el să nu se apropie de substanțe sunt ridicate”
FOTO: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

Psihoterapeuta Diana Stănculeanu, prezentă în podcastul Dosarele ZYX, a discutat despre riscurile asociate consumului de droguri la adolescenții din România și despre măsurile pe care părinții le pot lua pentru a-i proteja de adicții.

  • Diana Stănculeanu este un psihoterapeut recunoscut, având o experiență de 10 ani în coordonarea programului pentru prevenirea abuzurilor asupra copiilor pentru Salvați Copiii, precum și rolul de expert al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog.

„Substanțele sunt din ce în ce mai accesibile pentru tinerii noștri. (…) Nu cred că există vreun liceu unde consumul de droguri să nu fi ajuns. Accesul la droguri este facil și ieftin, așa că este o provocare permanentă pentru părinți să controleze mediul în care își cresc copiii. Din păcate, fiecare adolescent va avea ocazia de a accesa aceste substanțe și va învăța rapid cum să le folosească astfel încât să fie mai greu observat, știu cum să își procure bani pentru asta”, a afirmat Diana Stănculeanu.

Specialistul a subliniat că în prezent nu mai există un „profil tipic” de vulnerabilitate care să conducă un adolescent către consumul de droguri.

Cei trei tipuri de consum menționate include consumul experimental, care este de așteptat să se manifeste în rândul adolescenților, având în vedere etapele de dezvoltare ale acestora. „Aproape toți copiii vor experimenta măcar o dată acest lucru.”

Stănculeanu a vorbit și despre consumul social de substanțe, care se caracterizează printr-o frecvență mai mare, având loc în cercuri sociale, în grupuri de prieteni.

„Observ copii olimpici, din familii bine structurate, care se implică în activități extracurriculare și care, în contextul unor petreceri sau întâlniri cu prietenii, consumă substanțe, ceea ce se poate întâmpla în mod repetat”, a adăugat ea.

Modalități prin care părinții pot evita consumul de substanțe la copii

Potrivit Dianei Stănculeanu, o sarcină esențială a părinților este de a-și „echipa” copiii cu o bază solidă de reziliență emoțională.

„Toți copiii vor traversa perioade de stres, anxietate și frustrare. Întreaga copilărie înainte de adolescență este o oportunitate să devin un co-reglator al emoțiilor copilului meu. Este esențial ca, în momentele dificile, el să știe că poate găsi alinare în mine. Apoi, este posibil ca, în timp, să descopere și soluții sau modele de rezolvare a problemelor. În primul rând, trebuie să îi ofer confort. (…) Dacă reușesc să fiu alături de el, va fi mai puțin probabil să se apropie de substanțe. Am 10-12 ani să îi arăt că este o ființă valoroasă, indiferent de rezultatele sale”, a concluzionat Diana Stănculeanu.

Părinții trebuie să comunice deschis cu copiii lor despre riscuri și opțiuni sănătoase – există un moment optim pentru a face acest lucru.

„Între opt și zece ani este fereastra ideală pentru educația despre consumul de substanțe. În acest interval, copiii încep să conștientizeze riscurile dintr-o perspectivă cognitivă. Aceasta este o oportunitate pentru părinți de a transmite mesaje preventive. La această vârstă, întâlnirea cu riscurile va crea neliniște, nu curiozitate. Spre deosebire de adolescenții de 14 ani, pentru care riscurile pot stârni curiozitate”, afirmă Diana Stănculeanu, subliniind greșeala de a crede că discutând despre pericolele consumului de droguri nu facem decât să le dăm idei.

Ascultă episodul cu Diana Stănculeanu: Dosarele ZYX.

Recomandari
Show Cookie Preferences