Podul de peste râul Tisa care leagă România de Ucraina va suferi reparaţii. Traficul rutier va fi restricţionat

Podul de peste râul Tisa care leagă România de Ucraina va suferi reparaţii. Traficul rutier va fi restricţionat
Refugiați ucraineni traversează râul Tisa pe podul care leagă Ucraina și România, la punctul de trecere Sighetu Marmației, pe 10 aprilie 2022., Foto: Christophe ARCHAMBAULT / AFP / Profimedia

Traficul rutier pe podul care traversează râul Tisa, aflat în apropierea municipiului Sighetu Marmaţiei, va fi restricţionat pentru a permite efectuarea lucrărilor de reparaţie, conform unei informări a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

„Restricţia de trafic are loc pentru efectuarea lucrărilor la calea de rulare şi trotuarele podului care leagă România de Ucraina. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a informat Poliţia de Frontieră despre necesitatea impunerii acestei restricţii pentru executarea lucrărilor. (…) Astfel, începând cu 07.07.2025, între orele 09.00-15.00, de luni până vineri, pentru o durată de 62 de zile, se va restricţiona traficul rutier prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmaţiei,” a declarat purtătoarea de cuvânt a ITPF Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan.

Potrivit sursei menţionate, traficul pietonal pe aleile destinate pietonilor nu va fi afectat.

Pod din lemn, construit în anul 2000

Podul de peste râul Tisa, care realizează conexiunea cu localitatea Solotvino, Ucraina, a fost construit la începutul anului 2000. Acesta are o structură din lemn, prevăzut cu un singur sens de circulaţie şi două alei pentru pietoni, având parte de o supraîncărcare a traficului odată cu izbucnirea conflictului din Ucraina.

Consiliul Judeţean Maramureş lucrează la un nou pod peste râul Tisa, care va îmbunătăţi semnificativ condiţiile de conectare cu Ucraina comparativ cu podul existent.

Accesul rutier din şi către Ucraina se poate realiza şi prin punctul de trecere a frontierei Halmeu din judeţul Satu Mare.

De asemenea, temporar, legătura dintre Maramureş şi Ucraina a fost menţinută şi prin linia ferată cu ecartament lat, construită la începutul anilor '50, prin punctele de trecere Valea Vişeului şi Câmpulung la Tisa, însă traficul feroviar de călători a fost suspendat de autorităţile ucrainene.

Totodată, CJ Maramureş a analizat posibilitatea deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei între România şi Ucraina în apropierea comunei Poienile de sub Munte, la o altitudine de peste 1.000 de metri, dar proiectul a fost abandonat.

Recomandari
Show Cookie Preferences