Ministrul Economiei: Obligativitatea colectării a 35 de miliarde de lei până la finalul anului

Ministrul Economiei: Obligativitatea colectării a 35 de miliarde de lei până la finalul anului
Radu Miruță. Inquam Photos / George Călin

Radu Miruţă, ministrul Economiei, a comunicat duminică seară, referitor la măsurile destinate diminuării deficitului, că statul este obligat să adune 35 de miliarde de lei până la sfârșitul acestui an. Miruță a asigurat că „aceasta va fi o situație temporară, până când bugetul țării se va redresa, moment în care măsurile vor fi relaxate”. De asemenea, el a indicat că digitalizarea ANAF, schimbarea conducerii acesteia și reducerea cheltuielilor publice vor începe să aducă venituri suplimentare la buget din anul următor.

Ministrul a afirmat, în cadrul unei emisiuni la Digi 24, că obiectivul este acela de a strânge 35 de miliarde de lei până la sfârșitul anului, stipulând că aceasta nu este o alegere, ci o necesitate, altfel România s-ar confrunta cu o situație mult mai gravă.

„Pentru a strânge această sumă, sunt necesare mai multe măsuri. În primul rând, este necesară reducerea cheltuielilor statului. În al doilea rând, este necesară o colectare mai eficientă. În al treilea rând, dat fiind timpul strâns pentru a strânge banii până la finalul anului, va fi nevoie să creștem anumite taxe. Am analizat care taxe pot fi majorate fără a afecta cel mai mult cetățenii”, a adăugat Miruță.

„România este un pacient bolnav, cu un tratament defectuos”

Ministrul a subliniat că există români care consideră că o anumită taxă îi afectează pe ei, dar nu și pe alții. „Este adevărat și înțeleg acest lucru. (…) Nu este o opțiune. De ce am ajuns aici? Orice român știe cine a condus această țară și ce decizii au fost luate. Am intrat în această discuție cu scopul de a reduce cheltuielile. România este un pacient bolnav, care a primit un tratament greșit. Putem discuta despre el, bolnav, și despre cât de dureroasă este injecția, sau putem să fim raționali și să recunoaștem că aceasta este soluția necesară”, a afirmat el.

Miruță a reiterat că măsurile actuale sunt temporare, promițând relaxarea acestora odată cu redresarea bugetului.

„Dacă suntem cinstiți cu noi înșine, fără să ne concentrăm pe cei care au generat această problemă, nu există altă soluție. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a îmbunătăți situația. Este esențial să afirmăm că avem un pacient pe „patul de terapie intensivă”, care necesită un tratament adecvat, nu unul generat de campanii electorale care nu abordează problemele fundamentale. Aceasta este abordarea Guvernului condus de Ilie Bolojan”, a subliniat Radu Miruță.

„Reducerea cheltuielilor publice va genera venituri începând cu anul următor”

Ministrul a subliniat că măsurile de reducere a cheltuielilor publice și de îmbunătățire a colectării veniturilor vor avea un impact gradual.

„Aceasta este o provocare semnificativă pentru acest guvern. Este nevoie de creșteri de taxe în paralel cu celelalte măsuri, dar acest lucru este mai dificil de acceptat. Conform prognozelor celor de la Ministerul de Finanțe, veniturile vor fi generate din reducerea cheltuielilor publice și dintr-o colectare mai bună a TVA-ului, începând cu a doua parte a anului viitor. Digitalizarea ANAF, schimbarea conducerii acesteia și reducerea cheltuielilor vor începe să aducă bani la buget în anul următor, nu în anul curent”, a explicat ministrul.

„Trebuie să ne asumăm acest păcat, dacă dorim cu adevărat să abordăm problema. În caz contrar, am putea continua cu discursul electoral și amânarea măsurilor, ajungând inevitabil la un moment în care nu mai putem reveni. Nu toate greșelile sunt reversibile, iar nu orice decizie poate fi remediată. Ne aflăm deja la o limită mare, încercând să corectăm iresponsabilitățile gestionate de conducerea politică anterioară”, a concluzionat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences