Șefa ÎCCJ transmite un mesaj cu ocazia Zilei Justiției: „Emoțiile negative din societate îngreunează carierele judecătorilor”

Corina-Alina Corbu, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a abordat, în mesajul său dedicat Zilei Justiției, problema atitudinilor ce urmăresc "slăbirea justiției prin diminuarea prestigiului acesteia". "Este inexplicabil pentru mine cum, uneori, în spațiul public, se manifestă o apetență de a provoca societatea împotriva justiției", a declarat judecătoarea.
Cu ocazia acestei zile, președinta ÎCCJ menționează că anul acesta contextul oferit nu este propice celebrării, ci mai degrabă pentru precauție și reflecție.
"Este evident că toți românii traversează un moment dificil. În astfel de momente, popoarele puternice își unesc forțele, nu se dezbină în facțiuni, se respectă reciproc și își unesc ideile pentru a depăși provocările. Dificultățile sunt depășite prin coeziune și resiliență, nu prin divizare sau acuzații adresate unor grupuri sociale sau profesionale...", afirmă Corina-Alina Corbu.
Aceasta recunoaște că mulți cetățeni consideră că actul de justiție se desfășoară prea lent și că este legitim să critice episodele de "incompetență sau aroganță", dar subliniază că independența instanțelor este esențială pentru apărarea drepturilor cetățenilor.
Președinta instanței supreme face referire și la criticile sistemului judiciar, dar precizează că anumite inechități au fost reparate cu ajutorul justiției. Atunci când criticile continuă din motive politice, magistratul consideră că aceste abordări sunt inadecvate.
„Judecătorii nu vor fi niciodată populari”
Corina-Alina Corbu subliniază că emoțiile negative din societate descurajează judecătorii în cariera lor, limitând atracția sistemului judiciar pentru absolvenții de top și dificultățile în acceptarea deciziilor judiciare, ceea ce duce paradoxal la mai multe litigii și agravează problemele existente.
Aceasta afirmă că judecătorii nu au oprit niciodată să semnaleze problemele sistemului, ci au alertatconstant asupra supraîncărcării de muncă și au adoptat măsuri administrative pentru a minimiza efectele asupra duratei proceselor.
„Dacă tensiunea între justiție și societate va continua, cariera de judecător se va face tot mai puțin atractivă, iar dacă numărul de judecători va scădea și calitatea acestora nu va fi asigurată, toate problemele actuale se vor agrava și deveni cronice”, avertizează judecătoarea.
Ea subliniază că, în orice proces, o parte va pierde și alta va câștiga, astfel că „judecătorii și sistemul judiciar nu vor câștiga niciodată un concurs de popularitate”.
„Este esențial ca rolul justiției și realitățile acestui serviciu public să fie prezentate cu onestitate și profesionalism. Criticile care singularizează negativ judecătorii și îi pun în contrast cu alte profesii trebuie să înceteze, aceasta fiindu-le o obligație tuturor autorităților, nu doar celei judiciare”, finalizează președinta ÎCCJ, regretând că mesajul său, în calitate de lider al instanței supreme, „nu este unul festiv”.