Pete Hegseth, acuzat de democrați din Congres pentru oprirea nejustificată a ajutoarelor către Ucraina

Pete Hegseth, acuzat de democrați din Congres pentru oprirea nejustificată a ajutoarelor către Ucraina
Pete Hegseth. Credit foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Pete Hegseth, secretarul american al apărării, a suspendat unilateral o livrare planificată de ajutoare militare către Ucraina din cauza unor temeri considerate neîntemeiate cu privire la o posibilă scădere a stocurilor de arme în SUA, conform The Guardian.

Democrații susțin că nu există dovada că resursele de arme americane sunt în declin. „Nu suntem într-o situație mai proastă în ceea ce privește stocurile decât în ultimii trei ani și jumătate de conflict din Ucraina”, a afirmat Adam Smith, un democrat de rang înalt din comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanților. Smith a precizat că echipa sa a examinat datele referitoare la livrările de armament, subliniind că nu există justificare pentru suspendarea ajutoarelor destinate Ucrainei.

O serie de rachete de apărare aeriană și alte tipuri de muniție de precizie urmau să fie livrate în Ucraina. Aceste ajutoare fuseseră promise de SUA anul trecut, în perioada administrației Joe Biden. Totuși, Pentagonul a decis să blocheze livrarea, iar NBC a raportat că această decizie a fost exclusiv responsabilitatea lui Hegseth, fost prezentator la Fox News, care a fost anterior criticat pentru divulgarea planurilor de atac militar pe două grupuri de discuții de pe aplicația Signal, inclusiv din greșeală către un jurnalist.

Opre care a avut loc de trei ori

Conform NBC, Hegseth a suspendat livrările militare către Ucraina de trei ori, ultima acțiune fiind justificată prin temeri că stocurile de arme ale SUA sunt insuficiente.

Armele afectate de aceste întârzieri includ zeci de rachete interceptoare Patriot, capabile să protejeze împotriva atacurilor cu rachete din partea Rusiei, precum și obuziere și alte sisteme de rachete.

Când a fost întrebat recent despre suspendarea livrărilor către Ucraina, președintele Donald Trump a menționat că aceasta era necesară deoarece „Biden a epuizat resursele țării noastre, furnizând arme, și trebuie să ne asigurăm că avem suficiente pentru noi”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat săptămâna trecută că decizia a fost luată având în vedere interesele Americii, în urma unei reevaluări a sprijinului și asistenței militare oferite de SUA altor națiuni din lume. Totuși, același purtător de cuvânt a subliniat: „Forțele armate ale Statelor Unite rămân puternice – întrebați Iranul”.

„Această revizuire a capacităților militare este realizată pentru a garanta că ajutoarele acordate de SUA sunt aliniate cu prioritățile noastre de apărare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sean Parnell. „Considerăm că este un pas rațional și necesar pentru a crea un cadru adecvat pentru evaluarea munițiilor livrate și destinația acestora”, a adăugat Parnell.

El a indicat, de asemenea, că nu există o penurie actuală de arme pentru forțele armate americane. „Se știe că armata noastră dispune de tot ce îi trebuie pentru a îndeplini orice misiune, oriunde, oricând, în întreaga lume”, a declarat el. Decizia Pentagonului a surprins atât membrii Congresului, cât și Ucraina, precum și aliații europeni ai SUA.

Recomandari
Show Cookie Preferences