Europa continuă să introducă gaze provenite din Rusia, „rebranduite” ca având altă origine / Situația actuală în România și în regiune

Europa continuă să introducă gaze provenite din Rusia, „rebranduite” ca având altă origine / Situația actuală în România și în regiune
Depozitul de gaz natural Eustream din Velke Kapusany, Slovacia. Foto: Abaca Press / Profimedia

Comisia Europeană are în vedere interzicerea totală a importurilor de gaze din Rusia până în 2027. De la începerea conflictului din Ucraina în 2022, țările europene nu mai cumpără gaze rusești prin conducte, dar utilizează gaze lichefiate, cu Ungaria și Slovacia ca cei mai mari consumatori. Aceste țări au manifestat opoziție față de planurile Comisiei Europene, iar gaze din Rusia continuă să fie folosite în alte state, fiind transportate prin intermediul unor țări terțe și denominate ca având altă proveniență.

România beneficiază de o producție internă semnificativă de gaze, capabilă să acopere întregul consum anual într-un an normal. Totuși, în perioadele de vârf de consum pe timpul iernii, sunt necesare importuri pentru a satisface nevoile consumatorilor români. De asemenea, începând cu 2027, zăcământul uriaș de gaze offshore Neptun Deep din Marea Neagră va genera gaze suplimentare, iar surplusul va fi destinat exportului.

În ultimele două decenii, România a importat cantități minime de gaze din Rusia, sub 10% din consum, iar aceste importuri au fost oprite oficial din 2022, imediat după începutul războiului din Ucraina. În februarie a acestui an, în condiții meteo severe, au apărut suspiciuni că gaze importate din Turcia, prin Bulgaria, ar proveni de fapt din Rusia.

Federația Rusă continuă să exporte gaze către Turcia prin conducta Turkstream

Într-o conferință de presă din februarie, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a recunoscut că importurile de gaze provenind din sud, prin Bulgaria și Turcia, ar putea avea origine rusă, deoarece Turcia etichetează gazul exportat ca fiind turcesc, indiferent de sursa sa.

„Molecula de gaz nu are naționalitate. Gazul ajunge din Turcia, iar turcii consideră că fiecare moleculă de gaz provenită din Turcia este gaz turcesc, chiar dacă provine din Rusia sau Azerbaidjan,” a declarat ministrul.

Această practică de „rebranding” al gazului rusesc afectează nu doar România, ci și alte națiuni europene.

Austria rămâne dependentă de gazul din Rusia

Dependenta Austriei de gaze din Rusia a fost semnificativă și continuă să fie una dintre cele mai mari din Europa. În februarie 2022, la momentul începerii invaziei, gazul din Rusia reprezenta 79% din consumul total al țării. Această proporție a crescut la 81% în martie 2022, dar a coborât la un minim de 17% în octombrie, ca urmare a reducerii rapide a livrărilor din Rusia prin Ucraina și Slovacia.

Ulterior, ponderea gazului rusesc a crescut din nou, atingând o medie de 63% și un maxim istoric de 98% în decembrie 2023.

Motivul acestei creșteri este că Rusia a reluat livrările conform contractelor stabilite, iar cererea internă a scăzut dramatic, în mare parte din cauza creșterii semnificative a prețurilor gazelor. În prezent, ponderea gazului rusesc este în continuare peste 80%.

Guvernul a anunțat numeroase măsuri și inițiative pentru a demonstra că dorește să reducă dependența de gazul rusesc. De exemplu, în octombrie 2022, o delegație ministerială condusă de cancelarul Karl Nehammer a călătorit în Emiratele Arabe Unite pentru a asigura un transport de gaz natural lichefiat.

OMV are contracte de lungă durată cu Gazprom până în 2040

Aceste contracte sunt suficiente pentru a satisface necesarul a 65.000 de gospodării timp de un an. Problema însă este că OMV, cel mai mare furnizor de energie din Austria și primul cumpărător de gaze rusești din Europa de Vest, are contracte de achiziție cu Gazprom, valabile până în 2040, după ce au fost prelungite în 2018.

Totuși, OMV produce gaze naturale proprii în largul coastei Norvegiei și a asigurat că își poate alimenta clienții 100% cu gaze non-rusești prin obținerea de drepturi de tranzit de la operatorii de conducte.

Cu toate acestea, în timp ce gazul din Rusia este disponibil, alternativele nu sunt utilizate din cauza clauzei „take or pay” din contractele cu Gazprom, ceea ce obligă OMV să plătească gazul convenit chiar dacă nu îl achiziționează efectiv.

Unii furnizori de energie din Austria, cum ar fi Kelag (începând cu iulie 2024), au reușit să înlocuiească complet gazul rusesc, iar Wien Energie planifică acest lucru pentru 2025.

În ceea ce privește capacitatea de stocare, Austria este printre cele mai avansate țări europene. Statul a stabilit o rezervă strategică care reprezintă aproximativ 20% din volumul total de stocare, iar în prezent depozitele de gaze sunt aproape complet pline, atingând 93%.

Cehia primește gaze rusești prin alte state

Recomandari
Show Cookie Preferences