Probabilitatea de succes a partidului lui Musk. Provocarea spargerii sistemului bipartid din SUA

Elon Musk a declarat sâmbătă înființarea unei noi formațiuni politice, numită America Party (Partidul America), afirmând că „marea și frumoasa” lege fiscală susținută de Trump va conduce la falimentul țării. Totodată, succesul unui nou partid într-un sistem politic bine înrădăcinat precum cel american pare un obiectiv complex, potrivit unei analize.
La scurt timp după ce a întrebat pe urmăritorii săi de pe platforma X despre oportunitatea creării unui nou partid politic în SUA, Musk a anunțat pe rețeaua socială pe care o deține că „Astăzi, America Party este creat pentru a vă reda libertatea”.
Această declarație de intenție a lui Musk a fost făcută la o zi după ce Trump a promulgat, de Ziua Națională a SUA, legislația privind reducerea impozitelor și cheltuielilor publice, criticată vehement de Musk.
- Conflictul Musk – Trump se intensifică. Cea mai înstărită persoană din lume a înființat un partid politic: „America Party este creat pentru a vă reda libertatea”
Eșecul lui Ross Perot
Nu există informații clare cu privire la măsurile întreprinse de Musk pentru a înregistra legal partidul, care ar trebui să fie depus la Comisia Electorală Federală (FEC). Ultimele documente trimise la FEC nu arată că s-ar fi realizat acest lucru.
Elon Musk a menționat că intenționează să creeze un partid conservator din punct de vedere fiscal, axat pe controlul cheltuielilor, dar a oferit puține detalii despre platformă. Atât Musk, cât și Trump împărtășesc opinii similare în privința problemelor sociale actuale. Totuși, Musk a afirmat că agenda politică a republicanilor va duce la o creștere a datoriilor, denumind-o „sclavie a datoriilor”.
Critici asupra sistemului bipartid din Statele Unite au fost exprimate de-a lungul timpului, atâta de către democrați cât și de republicani. Totuși, încercările din secolul trecut de a stabili un al treilea partid au fost în mare parte fără succes. Miliardarul Ross Perot a candidat ca independent în 1992, obținând aproape 20% din voturile populare, dar fără a câștiga vreun stat în alegerile câștigate de Bill Clinton.
Conform analizelor, specialiștii în finanțarea campaniilor și științe politice afirmă că este o provocare financiară și juridică să se constituie un nou partid, iar alegătorii și candidații sunt reticenți să se alăture.
Primul test: alegerile intermediare din 2026
Musk a declarat în ultimele zile pe rețelele sociale că partidul său va deveni o forță politică activă la alegerile de la mijlocul mandatului de anul viitor, concentrându-se inițial pe sprijinirea candidaților în diferite competiții pentru Camera Reprezentanților și Senat.
Pe scurt, partidul America al lui Musk ar putea influența șansele republicanilor în alegerile intermediare din 2026. Până în prezent, platforma partidului include măsuri fiscale responsabile, menite să reducă cheltuielile și să echilibreze bugetul, ceea ce Musk a încercat să realizeze cu DOGE. În plus, principiile lui Musk referitoare la libertatea de exprimare și reducerea reglementărilor vor constitui, de asemenea, aspecte importante ale platformei Partidului America, fiind potențial problematic pentru Trump și GOP, cunoscuți istoric ca apărători ai reducerii deficitului.
Rămâne de văzut dacă Partidul America va propune propriii candidați în 2026. În cazul în care va face acest lucru, Camera Reprezentanților ar putea deveni locul în care acesta ar putea influența alegerile în favoarea democraților. În prezent, Partidul Republican are un avantaj minim în camera inferioară, iar istoric, partidele conduse de președinte suferă pierderi substanțiale în Camera Reprezentanților la alegerile de mijloc de mandat. În Senat, Trump dispune de un avantaj de trei locuri, cu o hartă electorală favorabilă.
În sistemul politic american, partidele terțe au avut până acum un succes foarte limitat. Libertarienii, cel mai mare partid terț din SUA, nu dispun de reprezentanți aleși în Congres sau în posturi de stat.
Cea mai recentă realizare a unui candidat dintr-un al treilea partid care a avut succes a fost fostul boxer Jesse Ventura, care a câștigat alegerile ca guvernator al Minnesota în 1998 pe listele Partidului Reformei. Totuși, acesta a devenit independent după un an de mandat.
În prezent, doar doi independenți activează în Congres, și anume senatorii Bernie Sanders din Vermont și Angus King din Maine, ambii asociindu-se cu democrații.
Riscurile asumate de Elon Musk
Trump a emis deja avertismente către cel care a fost, pentru o perioadă, consilierul său cel mai vizibil. Președintele a declarat recent că guvernul ar putea revizui contractele semnificative cu companiile lui Musk, denumind Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală, pe care miliardarul l-a condus, ca fiind un monstru ce ar putea „reveni pentru a-l devora pe Elon”.
Musk, devenit cel mai bogat om din lume datorită companiei sale Tesla și a firmei SpaceX, are contracte importante cu statul, iar declarația lui Trump pare a fi o amenințare cu privire la posibile reduceri ale subvențiilor în valoare de miliarde de dolari, pe care companiile sale le primesc de la guvern.
Primul semn al reacției negative din partea investitorilor față de decizia politică a lui Musk a apărut rapid, aceasta fiind evidențiată de amânarea listării unui fond dedicat Tesla, conform declarațiilor CEO-ului Azoria Partners. Investitorul a cerut consiliului de administrație al Tesla să clarifice intențiile politice ale lui Musk, menționând că parteneriatul politic subminează încrederea acționarilor, care sperau că acesta va prioritiza afacerea după ce a părăsit funcția publică în luna mai.
În plus, republicanii și-au exprimat temerea că conflictul dintre Musk și Trump ar putea afecta capacitatea lor de a-și menține majoritatea în Congres la următoarele alegeri intermediare.
Când a fost întrebat pe platforma X despre motivul care l-a determinat să treacă de la susținere la critică față de Trump, Musk a afirmat: „Creșterea deficitului de la un deja alarmant 2 trilioane de dolari sub Biden la 2,5 trilioane. Acest lucru va duce la falimentul țării”.
Conflictul dintre Musk și Trump este adesea descris ca fiind între cel mai bogat și cel mai influent om din lume, având ca rezultat fluctuații semnificative ale prețului acțiunilor Tesla. Acțiunile au cunoscut o creștere după realegerea lui Trump în noiembrie, atingând un vârf de peste 488 de dolari în decembrie, însă au scăzut cu mai mult de 50% în aprilie, închizând săptămâna trecută la 315,35 dolari.
În ciuda resurselor financiare extinse ale lui Musk, ruperea sistemului bipartid republican-democrat din America se va dovedi a fi o provocare majoră, având în vedere durata de peste 160 de ani de dominare a acestuia în politica americană, iar ratingurile de aprobat ale lui Trump rămân, în general, peste 40%în sondajele din mandatul său, chiar și în urma unor politici controversate.