Radu Burnete: „Aparatul public depășește capacitatea de susținere a mediului privat”

Radu Burnete: „Aparatul public depășește capacitatea de susținere a mediului privat”
Functionari publici, Foto: AGERPRES

Radu Burnete, consilier prezidenţial, a declarat la Prima TV că cei aproximativ 5 milioane de angajaţi din sectorul privat nu pot susţine, prin contribuţiile lor fiscale, numărul si cheltuielile aparatului bugetar, care are peste 1,3 milioane de angajaţi. El avertizează că doar 64% dintre românii apţi de muncă sunt angajaţi, în condiţiile în care media regională este de 75-76%.

Persoana întrebată în emisiunea Insider politic difuzată sâmbătă la Prima TV a discutat despre numărul angajaţilor din sistemul bugetar.

„Dacă compar numărul bugetarilor cu populaţia, am arătat că suntem mult sub media europeană. Astfel, se pare că avem un număr mic de angajaţi în sectorul public. Totuşi, dacă compar numărul acestora cu populaţia ocupată, România se confruntă cu o problemă, având în vedere că doar 64% dintre cei apţi de muncă sunt angajaţi – media regională fiind de 75-76% – și astfel numărul bugetarilor nu pare atât de redus. Este important deoarece angajaţii din sectorul privat, cei 4,5-5 milioane, trebuie să susţină aparatul bugetar prin taxele şi impozitele plătite”, a afirmat Radu Burnete.

Sectorul privat este supus unei presiuni crescute din cauza evaziunii fiscale.

„Presiunea asupra celor 5 milioane de angajaţi din privat de a menţine funcţionarea aparatului bugetar creşte, din cauza evaziunii fiscale şi a economiei nereglemntate. Aşadar, în prezent, avem un aparat public mai mare decât poate susţine mediul privat”, a explicat Radu Burnete.

Consilierul prezidenţial a afirmat că preşedintele Nicuşor Dan şi premierul Ilie Bolojan îşi propun ca prioritate combaterea evaziunii fiscale şi a economiei gri, un fenomen ce generează inechitate între cetăţenii care plătesc taxe şi cei care nu îşi respectă obligaţiile fiscale.

„Nu este corect ca doar unii dintre noi să suportăm aceste cheltuieli, în timp ce alţii le evită. Este esenţial să îmbunătăţim această situaţie pentru a uşura relaţia dintre stat şi mediul privat. De asemenea, trebuie să analizăm structura statului. Există zone unde aparatul este subdimensionat, de exemplu, durează prea mult pentru a obţine o autorizaţie, în timp ce în alte zone este supradimensionat. De exemplu, am ascultat comentarii despre Consiliile Judeţene, unele având o sută de angajaţi, iar altele patru sute. Înţeleg că diferenţele pot exista între judeţe, dar nu în măsura aceasta”, a concluzionat Radu Burnete.

În februarie 2025, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România a ajuns la 1.311.451, cu 4.558 mai multe comparativ cu sfârşitul anului anterior, conform datelor Ministerului Finanţelor. Peste 64% din aceste posturi erau în sectorul public central, respectiv 841.259 (o creştere de 2.936 faţă de decembrie 2024). Totodată, în sectorul public local erau angajate 470.192 de persoane (un plus de 1.622 comparativ cu luna anterioară).

Recomandari
Show Cookie Preferences