Plângere la nivelul Uniunii Europene împotriva Google din cauza unei funcții controversate: detalii și reacția gigantului online

Plângere la nivelul Uniunii Europene împotriva Google din cauza unei funcții controversate: detalii și reacția gigantului online
Foto: Nadeesha Gamage | Dreamstime.com

Google, parte a grupului Alphabet, se confruntă cu o reclamație antitrust la nivelul Uniunii Europene, făcută de un grup de editori independenți care susțin că noua funcție AI Overviews afectează sever traficul și veniturile acestora, conform unor documente obținute de Reuters.

Editorii au cerut Comisiei Europene să intervină rapid, invocând riscurile de daune ireparabile asupra independenței presei și a concurenței în mediul online.

AI Overviews – o funcție controversată

Funcția AI Overviews, disponibilă în peste 100 de țări, oferă utilizatorilor rezumate generate de inteligență artificială, pozitionate deasupra rezultatelor căutărilor tradiționale Google, inclusiv înaintea linkurilor către site-urile sursă. Începând de anul trecut, Google a început să integreze reclame și în aceste rezumate.

Editorii susțin că Google își promovează propriile conținuturi sintetizate folosind materialele jurnalistice ale altora și nu oferă opțiunea de a refuza utilizarea materialelor editoriale pentru antrenarea modelelor AI sau pentru generarea de rezumate, fără a exclude site-urile respective din rezultatele căutării generale.

Reclamația formulată de Alliance of Independent Publishers, datată 30 iunie, afirmă că această practică încalcă normele de concurență și prejudiciază sever editorii, în special prin pierderi de trafic, cititori și venituri.

Google afirmă că funcția generează „noi oportunități”

Un reprezentant al Google a declarat că motorul de căutare generează „miliarde de clicuri zilnic către site-uri web” și că funcțiile AI din căutare „crează noi oportunități pentru descoperirea afacerilor și a conținutului.”

Google a respins acuzațiile privind pierderile de trafic, subliniind că acestea se bazează pe date „incomplete și distorsionate”, menționând că scăderile în audiență pot avea multiple cauze, precum sezonalitatea, preferințele utilizatorilor sau actualizările algoritmului.

Agențiile de publicitate susțin reclamația

Reclamația este susținută și de The Movement for an Open Web, o coaliție ce reunește editori și agenții de publicitate digitală, alături de Foxglove Legal CIC, o organizație britanică non-profit dedicată promovării echității în domeniul tehnologic.

Rosa Curling, directoare executivă la Foxglove, a declarat că presa independentă se confruntă cu o amenințare existențială.

„Cerem Comisiei Europene și altor autorități globale să permită jurnaliștilor independenți să se retragă din acest sistem AI,” a afirmat ea pentru Reuters.

Google se confruntă cu acțiuni legale și în SUA și Marea Britanie

Cele trei organizații au inițiat o plângere similară și la Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA). În SUA, o companie din domeniul educației tehnologice a dat recent în judecată Google, susținând că AI Overviews diminuează cererea pentru conținutul original și pune în pericol modelul de afaceri al editorilor.

Comisia Europeană nu a făcut deocamdată comentarii, dar cazul ar putea conduce la o investigație oficială, având în vedere reglementările din ce în ce mai stricte referitoare la utilizarea conținutului jurnalistic de către platformele digitale.

Recomandari
Show Cookie Preferences