Declarațiile lui Ciucă și Ciolacu referitoare la avertismentele primite în august 2024 despre riscul de incapacitate de plată al României

Declarațiile lui Ciucă și Ciolacu referitoare la avertismentele primite în august 2024 despre riscul de incapacitate de plată al României
Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă la Cotroceni, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost informați în perioada august-decembrie 2024 despre riscurile deficitului bugetar, conform unor documente publicate recent. În urma întrebărilor adresate de presă, Ciolacu a explicat că deficitul considerabil se datorează investițiilor realizate de guvernul pe care l-a condus, în timp ce Ciucă a evitat să abordeze subiectul deficitului, iar Iohannis nu a fost disponibil pentru a comenta.

Primul document care i-a avertizat pe cei trei despre problemele financiare ale României este datat 19 august 2024. La acel moment, Klaus Iohannis era președinte, Marcel Ciolacu era premier, iar Nicolae Ciucă ocupa funcția de președinte al Senatului.

Informarea a fost emisă de Ministerul Finanțelor, iar ultima avertizare a fost prezentată pe 20 decembrie 2024.

Pe 18 decembrie, la patru luni după prima informare, agenția de rating Fitch a retrogradat România de la ratingul BBB- stabil la BBB- negativ, semnalând astfel noi riscuri pentru situația financiară a țării.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu

Fostul premier a recunoscut existența unui deficit bugetar de 9,3% din PIB în 2024, cel mai ridicat din Uniunea Europeană, conform surselor menționate. Joi, cu o zi înainte de publicarea documentelor, el a afirmat pe Facebook că „România nu este în colaps economic”.

Ciolacu a adăugat că a alocat burse mărite elevilor și studenților „conform Legilor Educației promovate de președintele Iohannis”, că a recalculat pensiile „în conformitate cu jalonul asumat în PNRR” și a crescut semnificativ salariile din educație, sănătate, poliție, armată și administrație publică.

El a subliniat că un deficit generat de investiții poate fi acoperit sustenabil pe termen mediu.”

Același argument al investițiilor a fost reiterat și în răspunsul său pentru presă.

„Dacă am reduce drastic bugetul, deficitul României ar fi sub 3%, dar acestea s-ar traduce prin lipsa autostrăzilor, școlilor, spitalelor și infrastructurii de utilități”, a comentat el pentru sursa citată.

Ce a declarat Nicolae Ciucă

Întrebat despre responsabilitatea sa privind deficitul bugetar, Nicolae Ciucă a evitat acest subiect.

„Tot ce pot menționa este că, în perioada în care am condus Guvernul, România a înregistrat o creștere economică de 4,7%, a atras cea mai mare sumă de investiții străine directe – 10,4 miliarde de euro, și a absorbit o sumă record de fonduri europene – 11,3 miliarde de euro, iar PIB-ul a depășit planificările cu peste 40 miliarde de euro”, a declarat el.

De asemenea, s-a menționat că Europa Liberă a încercat să obțină un comentariu din partea lui Klaus Iohannis, dar acesta nu a fost disponibil. Ulterior, după demisia sa din 10 februarie 2025, fostul președinte s-a retras din viața publică.

Recomandari
Show Cookie Preferences