Milorad Dodik, liderul sârbilor din Bosnia, s-a înfățișat în fața justiției, iar mandatul său de arestare a fost anulat

Milorad Dodik, liderul politic al sârbelor din Bosnia, s-a prezentat vineri în fața justiției locale, având în vedere că a evitat acest lucru timp de peste trei luni. El a fost de acord să fie interogat într-un caz privind „atentatul la ordinea constituțională”, beneficiind de eliberare condiționată imediată.
Președintele Republicii Srpska, entitatea sârbească din Bosnia, era sub incidența unui mandat național de arestare emis pe 18 martie, pentru neprezentarea la Parchetul de Stat din Sarajevo în cadrul investigației. De asemenea, arestarea sa era considerată dificilă și riscantă într-o țară marcată de diviziuni, unde pacea este încă fragilă, la 30 de ani după un conflict sângeros (1992-1995).
De atunci, Dodik a circulat în cadrul entității sârbe, fiind însoțit de membri ai unei unități de poliție de elită a Republicii Srpska și a efectuat mai multe vizite în străinătate, inclusiv în Serbia, Rusia și Ungaria.
În urma solicitărilor justiției bosniace, Interpolul a refuzat să emită o alertă roșie împotriva liderului sârbelor bosniace.
Bosnia postbelică este structurată în două entități autonome: Republica Srpska și Federația Croato-Musulmană, care sunt unite printr-un guvern central slab.
„Milorad Dodik s-a prezentat voluntar la 4 iulie la Parchetul din Bosnia-Herțegovina, însoțit de avocatul său, pentru a fi audiat în calitate de suspect în dosar”, au declarat Parchetul și Curtea de Stat din Bosnia. Aceștia au menționat că mandatul de arestare a fost „anulat” și că Dodik a fost eliberat imediat.
Milorad Dodik, în vârstă de 66 de ani, va trebui să se prezinte periodic la poliție, iar nerespectarea acestei obligații poate duce la o nouă arestare.
„Obosit de toate acestea”
Dodik a declarat că „această situație este semnificativă pentru mine, dar și pentru cei care au avut intenții malițioase, dorind să destabilizeze și să escaladeze problemele din Bosnia”. De asemenea, a menționat că nu se simte triumfător, afirmând că este „obosit de toate acestea”.
Liderul Republicii Srpska, care se află la conducere din 2006, era căutat de procuratură după ce a recomandat interzicerea exercitării atribuțiilor poliției și justiției centrale pe teritoriul entității sârbe.
Aceasta a fost reacția sa la o condamnare primită la sfârșitul lunii februarie din partea Curții de Stat a Bosniei din Sarajevo, la un an de închisoare și șase ani de ineligibilitate pentru nerespectarea deciziilor Înaltului Reprezentant internațional. Verdictul, care este în prima instanță, va fi apelat.
Dodik a contestat sentința, denunțând un „proces politic”. El a solicitat Parlamentului Republicii Srpska să adopte urgent legi prin care să fie exclus accesul instituțiilor polițienești și judiciare centrale pe aproape 49% din teritoriu.
Ca urmare, procuratura de stat a demarat o investigație cu privire la aceste activități considerate secesioniste. De asemenea, prim-ministrul RS, Radovan Viskovic, și președintele Parlamentului său, Nenad Stevandic, sunt vizați de aceeași anchetă.
După audierea lui Dodik, parchetul poate decide asupra unei posibile puneri sub acuzare în acest al doilea dosar.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a Bosniei – pe care Dodik nu o recunoaște – a anulat în luna mai legile secesioniste ale entității sârbe, legi care au provocat una dintre cele mai severe crize politice de la sfârșitul războiului.
De-a lungul anilor, competențele guvernului central bosniac s-au consolidat, adesea sub presiune internațională, în detrimentul entităților. Astfel, poliția și justiția centrală au fost implementate.