Ilie Bolojan este acuzat de un sindicat că a obținut în 2007 „71 de salarii medii lunare” ca membru al unui comitet din Eximbank.

Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului susține că Ilie Bolojan, în perioada în care ocupa funcția de secretar general al guvernului Tăriceanu, ar fi încasat aproape 74.000 de lei ca indemnizații în calitate de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări. Acuzațiile sugerează o evaluare inechitabilă a activității angajaților statului.
Sindicatul angajaților de la Palatul Victoria a publicat o declarație de avere a lui Ilie Bolojan, care se referă la veniturile din anul 2001.
Venituri de 74.000 de lei într-un singur an
„Ilie-Gavril Bolojan a încasat, în anul 2007, suma de 73.935 lei din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Eximbank. Cu un salariu mediu net lunar de 1.042 lei în acel an, această sumă corespunde cu 71 de salarii medii lunare, semnalând o remunerare semnificativă, care îndeplinește criteriile unei sinecuri”, se menționează într-un comunicat al Sindicatului.
Sursa citată indică faptul că, în aprilie 2007, Bolojan a fost transferat din funcția de prefect al județului Bihor în cea de secretar general al Guvernului. În urma acestei mutări, el a devenit automat membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, conform reglementărilor operațiunilor efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK, așa cum este stipulat în HG 534/2007, adoptată pe 30 mai 2007, la o lună după preluarea funcției.
„Pe fundalul măsurilor de austeritate recente asumate de Guvern în Parlament, premierul a lansat critici dure la adresa angajaților din sectorul bugetar, sugerând că statul nu poate plăti oameni care nu contribuie. Astfel de afirmații, în contrast cu activitatea sa anterioară, contribuie la acuzațiile de dublu standard și ridică semne de întrebare asupra credibilității reformelor promovate sub justificarea eliminării sinecurilor”, se subliniază în comunicat.
Angajații de la Guvern consideră că declarațiile publice ale premierului reflectă „o discrepanță între realitate și retorică” din partea lui Ilie Bolojan.
„Atunci când moralitatea politică și coerența sunt invocate ca fundament al guvernării, trecutul premierului trebuie acceptat cu aceeași transparență și rigurozitate pe care o solicită altora. Într-un demers democratic, integritatea și onestitatea nu se judecă doar prin măsuri împotriva altora, ci și prin asumarea propriei istorii”, transmite sindicatul.
Bolojan a redus indemnizațiile membrilor Comitetului Eximbank
Guvernul a aprobat pe 27 iunie un proiect de hotărâre prin care numărul membrilor Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări din cadrul Eximbank a fost diminuat. De asemenea, au fost reduse și indemnizațiile acestora. În comitet se numără, printre alții, și vicepremierul PSD, Marian Neacșu.
Noua reglementare stabilește o reducere a numărului de membri de la 17 la 5. De asemenea, indemnizația lunară pentru aceștia va scădea de la 20% la 5% din salariul președintelui Băncii de Exim Banca Românească. În plus, președintele Exim Banca Românească S.A. nu va mai fi remunerat pentru activitatea desfășurată în cadrul comitetului.
Anunțul adoptării acestui act normativ a fost făcut de premierul Ilie Bolojan în cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, după ședința de Guvern.
„În ceea ce privește reducerea cheltuielilor, colaborăm pe mai multe dimensiuni, analizând toate comitetele și comisiile pe care le-aș clasifica drept sinecuri, și vom aborda această problemă în fiecare ședință de guvern, și săptămânal de acum înainte, deoarece aceste ajustări nu pot fi realizate instantaneu, dat fiind că fiecare se bazează pe hotărâri de guvern, uneori legi organice”, a declarat Bolojan.
Acesta a adăugat că a demarat procesul de reducere a cheltuielilor în instituțiile statului, începând cu Eximbank.
„Astfel, am început cu o astfel de structură, care se raportează direct la Guvernul României - un comitet de 17 persoane, cu un venit lunar de 4.000 de euro net care se întâlnea o dată sau de două ori pe lună, l-am transformat într-un comitet de 5 persoane, al căror venit va fi de aproximativ 1.000 de euro pe lună, având în vedere răspunderea acestora de a aproba anumite credite“, a adăugat premierul.
Vicepremierul Marian Neacșu a înregistrat anul trecut venituri de 257.916 lei (aproximativ 52.000 de euro) din activitatea sa în cadrul comitetului băncii de stat Exim Banca Românească, care se întrunește de doar două ori pe lună, conform surselor de specialitate.