Locuitorii din Praid protestează: „Ni se fură dreptul de a rămâne acasă”

Peste 200 de cetăţeni din comuna Praid au participat, sâmbătă, la un protest paşnic menită să atragă atenţia autorităţilor asupra problemelor cauzate de inundarea minei de sare, conform unei informări.
Protestatarii s-au strâns în faţa Casei de Cultură a comunei, având pancarte cu mesajele: „Dreptate!”, „Mediu curat”, „Împreună pentru ziua de mâine”, „Supravieţuire”, „Trai decent” şi „Locuri de muncă”. După aceea, au plecat către sediul Salinei Praid, scandând „Salină nouă” şi cerând demisia directorului Salrom, Dan Dobrea.
Dintr-o scenă improvizată în faţa sediului Salinei Praid, a fost citită o petiţie în 13 puncte, cerând măsuri urgente pentru a proteja viitorul comunităţii şi al regiunii.
Cererile localnicilor privind accesul la documente
Printre solicitările formulate se regăseşte publicarea numelui şi calificării tuturor experţilor implicaţi în lucrările de deviere a pârâului Corund şi salvarea minei, inclusiv a delegaţiilor Comisiei Europene, precum şi a documentelor oficiale legate de aceste procese. De asemenea, se cere devierea permanentă a pârâului Corund, revenirea salinităţii râului Târnava Mică la niveluri normale şi garantarea accesului la apă potabilă, considerată un drept fundamental.
Se mai solicită „clarificarea situaţiei persoanelor evacuate, inclusiv identificarea opţiunilor concrete pentru relocare şi reîntoarcere”, activarea sistemului de monitorizare şi legătura cu sistemul RO-ALERT, precum şi publicarea detaliată a rezultatelor Comisiei interministeriale referitoare la viitorul minei.
Cetăţenii mai cer informări constante şi acces la informaţii publice, susţinând „demersurile bazate pe expertiză profesională, asumate public de specialişti cu nume şi calificare verificabilă.”
Localnicii îşi doresc ca cei responsabili pentru situaţia actuală să fie traşi la răspundere şi speră la construirea unei noi mine turistice şi a unei alte mine de exploatare, pentru a asigura viitorul zonei.
„Acum, prin nedreptatea care se întâmplă aici, ni se fură dreptul de a rămâne acasă. Ne-au luat speranţa că avem un loc unde mai putem visa. Noi trăim în acest coşmar neputincioşi, fără puterea de a acţiona. Pentru noi, mina reprezintă mult mai mult decât cifre şi contracte; este locul unde trecutul se îmbină cu viitorul, unde munca generaţiilor ne-a oferit speranţa că putem trăi şi munci acasă. De aceea suntem aici. Pentru alţii, locul acesta e doar un punct pe hartă, însă pentru noi este centrul lumii, iar noi nu vom renunţa,” a transmis un localnic.
Petiţia citită la protestul din Praid va fi înaintată tuturor instituţiilor competente de la nivel local şi central.