Rusia trimite soldați din patru armate combinate în țara care provoacă Moscova și se îndreaptă spre UE

Rusia trimite soldați din patru armate combinate în țara care provoacă Moscova și se îndreaptă spre UE
Președintele rus Vladimir Putin, în prim-plan (stânga), vizitează baza militară rusă din Gyumri, Armenia, pe 2 decembrie 2013. FOTO: Alexei Nikolsky / AP / Profimedia

Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a anunțat pe 7 iulie că a interceptat un ordin al armatei ruse care arată intenția de a-și spori prezența militară într-o bază din Armenia. Aceasta vine la două zile după ce un avertisment anterior al HUR cu privire la această mișcare a fost respins de autoritățile de la Erevan, conform The Kyiv Independent.

În data de 5 iulie, HUR a făcut publică această afirmație, menționând că Rusia intenționează să își întărească forțele la baza din Gyumri, cu scopul de a-și consolida influența în Caucazul de Sud și de a destabiliza securitatea globală.

Ministerul de Externe al Armeniei a respins informațiile prezentate de HUR în aceeași zi.

HUR a publicat un document online, despre care afirmă că reprezintă un „ordonanță a comandantului trupelor din Districtul Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse referitoare la 'redesfășurări' la baza militară din Armenia.

„Ordinul include măsuri pentru întărirea urgentă a unităților ruse prin selecția personalului din rândul militarilor din armatele combinate 8, 18, 49 și 58 ale Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse”, a declarat HUR.

Aceste informații apar într-un context de deteriorare a relațiilor dintre Moscova și Azerbaidjan, în urma unei operațiuni letale din 27 iunie în Ekaterinburg, Rusia, unde forțele de securitate ruse au ucis doi cetățeni azeri și au rănit alții, într-un raid legat de un caz vechi.

Istoric vorbind, Armenia a avut o relație strânsă cu Rusia, dar aceasta s-a deteriorat semnificativ recent.

Influența Rusiei asupra Azerbaidjanului și Armeniei a scăzut considerabil după ce trupele azere au preluat controlul asupra Nagorno-Karabakh în 2023.

Trupele ruse de menținere a păcii s-au retras din regiunea respectivă, iar acum cele două țări negociază un acord de pace permanent.

Pe de altă parte, Armenia, care a criticat Rusia pentru lipsa de suport în timpul conflictului din Nagorno-Karabakh, devine tot mai apropiată de Occident.

Prim-ministrul armean Nikol Pașinian a suspendat aderarea țării la o alianță militară condusă de Rusia și a anunțat intenția de a adera la Uniunea Europeană, implementând de asemenea măsuri împotriva opoziției proruse din Armenia.

Ambele țări, Armenia și Azerbaidjan, au fost parte din Uniunea Sovietică.

Recomandari
Show Cookie Preferences