Inspector superior din ANAF, pus sub control judiciar pentru o pretinsă mită de 1.000.000 de euro legată de rambursări frauduloase de TVA

Inspector superior din ANAF, pus sub control judiciar pentru o pretinsă mită de 1.000.000 de euro legată de rambursări frauduloase de TVA
ANAF antifraudă. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Facebook

Procurorii DNA au inițiat acțiuni penale și au impus măsura controlului judiciar pentru o durată de 60 de zile, începând cu 4 iulie 2025, împotriva lui Sîrbu Florin, inspector superior în cadrul ANAF – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, acuzat de comiterea mai multor infracțiuni.

Conform comunicatului emis de autorități, acuzațiile cuprind:

  • trafic de influență,
  • fals în declarații și
  • accesul neautorizat la informații confidențiale.

De asemenea, s-a decis inițierea acțiunii penale și controlul judiciar pentru G.F.M., administrator al unei societăți comerciale, pentru infracțiunea de cumpărare de influență, cu efecte de la 5 iulie 2025.

Documentele procurorilor relevă următoarea situație: în prima parte a anului 2023, Sîrbu Florin, în calitate de inspector ANAF, ar fi acceptat o promisiune din partea lui G.F.M., administrator de societate, implicând suma de 1.000.000 de euro și ar fi primit efectiv, între septembrie și octombrie 2023, mai mult de 1.000.000 lei, pretinzând că poate influența funcționarii ANAF pentru aprobatul rambursărilor de TVA în valoare de 2.000.000 euro, din care s-ar fi obținut fraudulos peste 2.700.000 lei.

În plus, în anul 2024, Sîrbu Florin ar fi declarat informații inexacte în declarația sa de avere, omisiunea fiind legată de un autoturism BMW pe care l-a deținut.

În aprilie 2025, cu încălcarea legislației, Sîrbu Florin ar fi accesat informații bancare despre două persoane, pe care le-ar fi furnizat unui terț, permițându-i acestuia accesul la astfel de informații fără a avea autorizația necesară, vizând obținerea de foloase necuvenite.

În perioada controlului judiciar, amândoi inculpați sunt obligați să respecte mai multe condiții, inclusiv să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt solicitați, să nu părăsească România fără aprobarea procurorilor și să nu comunice cu persoanele menționate în ordonanța de control judiciar.

Li s-a comunicat inculpaților că, în cazul încălcării în mod dolosiv a acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arest la domiciliu sau arest preventiv. De asemenea, li s-au prezentat calitatea procesuală și acuzațiile, conform prevederilor legale.

Este important de menționat că deschiderea acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal prevăzut de legislația aplicabilă, destinată să faciliteze strângerea probelor, respectând în același timp principiul prezumției de nevinovăție.

Recomandari
Show Cookie Preferences