George Simion anunță depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Bolojan în ziua în care Executivul își asumă măsurile fiscale

George Simion a declarat luni că AUR intenționează să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ilie Bolojan. De asemenea, astăzi, Cabinetul anunță asumarea răspunderii pentru prima serie de măsuri fiscale, inclusiv majorarea TVA-ului.
Într-o postare pe Facebook, liderul AUR, George Simion, a specificat că luni, AUR va face demersuri și împotriva Cabinetului Bolojan.
La orele 14:00, înainte de ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului în care Guvernul își va angaja răspunderea cu privire la măsurile fiscale, AUR va organiza o conferință de presă.
Tot astăzi, va fi supusă la vot moțiunea inițiată de eurodeputatul Gheorghe Piperea împotriva Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Numărul de voturi necesare
Pentru ca o moțiune de cenzură să fie adoptată și pentru a demite Guvernul, este necesar să obțină 50% + 1 din voturile parlamentarilor, adică 233 voturi din totalul de 465.
Analiza aritmetică a voturilor arată că șansele ca moțiunea de cenzură să treacă sunt reduse, având în vedere că cele patru partide care formează coaliția de guvernare dispun de o majoritate clară, astfel:
- PSD – 131 parlamentari (93 deputați și 38 senatori);
- PNL – 72 parlamentari (50 deputați și 22 senatori);
- USR – 59 parlamentari (40 deputați și 19 senatori);
- UDMR – 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori);
- Minorități – 17 deputați (fără grup la Senat)
În total, cele patru partide au o majoritate de 294 parlamentar, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, care susțin Guvernul.
În contrapartidă, cele trei partide de opoziție au un număr de voturi semnificativ mai mic:
- AUR – 89 parlamentari (61 deputați și 28 senatori);
- SOS România – 26 parlamentari (17 deputați și 9 senatori);
- POT – 19 parlamentari (14 deputați și 5 senatori)
Conform datelor oficiale ale celor două camere, opoziția ar avea la dispoziție doar 134 de voturi, dar acest număr este încă nesigur. Printre senatorii S.O.S România se numără și Nadia Cosmina Cerva, Silviu Dorin Petrea și Clement Sava, care au fost excluși din partid, iar dezafilierea lor nu a fost finalizată până la încheierea sesiunii ordinare de pe 30 iunie. Momentan, nu există claritate cu privire la modul în care aceștia vor vota în cadrul unei moțiuni de cenzură.
Procedura de asumare a răspunderii
Asumarea răspunderii de către Guvern reprezintă o procedură stipulată în Constituție prin care Executivul poate adopta un proiect de lege rapid, fără a fi necesară dezbaterea sau votul în Parlament.
Opoziția are la dispoziție 3 zile de la momentul asumării răspunderii pentru a depune o moțiune de cenzură. Dacă aceasta este aprobată, Guvernul este demis și proiectul sau programul este declarat respins.
Dacă moțiunea este respinsă, proiectul de lege se consideră adoptat. Totuși, legea poate fi contestată la Curtea Constituțională, înainte de a fi promulgată. De asemenea, președintele poate solicita reexaminarea legii.
„Dacă Președintele României cere reexaminarea legii adoptate conform alineatului (3), dezbaterea va avea loc în ședința comună a celor două Camere”, conform Constituției. După ce toate aceste etape au fost parcurse, legea este promulgată și intră în vigoare.
Opoziția, formată din AUR, POT și S.O.S România, a depus anterior o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu la finalul sesiunii parlamentare ce a avut loc pe 1 iulie. În mod normal, în cadrul unei sesiuni poate fi depusă o singură moțiune, cu excepția situației în care Guvernul își asumă răspunderea.
„Dacă moțiunea de cenzură este respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu pot iniția o nouă moțiune de cenzură în aceeași sesiune, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea”, stipulează Constituția.