Nereguli severe la Spitalul Judeţean din Mehedinţi. Investigaţie după ce pacienții cu afecțiuni psihice au fost abandonați ore întregi în soare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a anunțat luni descoperirea unor nereguli semnificative în aplicarea legislaţiei şi protocoalelor medicale, în urma verificărilor efectuate la Spitalul Judeţean din Mehedinţi, cu privire la transferul sau externarea pacienţilor cu probleme neuropsihice. Ca rezultat al acestei anchete, atât directorul medical, cât și managerul instituției, precum și spitalul, au fost sancționați.
„După controalele efectuate la Spitalul Judeţean din Mehedinţi, am constatat abateri grave în respectarea legilor și protocoalelor medicale. Aceștia nu au respectat doar legislația, ci, mai grav, au nesocotit demnitatea umană a pacienţilor aflate într-o stare de vulnerabilitate extremă. Oameni fără apărare, incapabili să reacţioneze. Este inacceptabil!”, a declarat ministrul Sănătăţii.
„Nu accept un asemenea comportament faţă de pacienţi. Nu există nicio justificare și nu voi tolera lipsa de respect și empatie”, a adăugat Rogobete.
Ministrul a specificat că a impus sancţiuni de 10.000 de lei pentru managerul unităţii sanitare, 10.000 de lei pentru directorul medical și 30.000 de lei pentru spital, iar raportul Inspecţiei Sanitare de Stat va fi transmis tuturor autorităţilor competente din domeniul justiţiei.
„Ce este necesar pentru a evita repetarea acestor situații: Ne-am acomodar să reacţionăm doar atunci când ne confruntăm cu cazuri grave și imagini șocante, sancţionăm și astfel mergem mai departe. Acest lucru nu este suficient! Lucrăm deja la actualizarea unor protocoale împreună cu Ministerul Muncii, destinate prevenirii unor situații asemănătoare”, a mai spus Rogobete.
Săptămâna trecută, mai mulţi pacienţi cu afecţiuni neuropsihice au fost lăsaţi ore în șir la soare, în faţa Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Mehedinţi.
Secţia de Neuropsihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, unde pacienţii erau internaţi, a intrat în reabilitare, iar aceștia urmau să fie transferați la o organizație non-guvernamentală din Bihor.
Reprezentanţii organizaţiei nu au aşteptat finalizarea documentaţiei necesare, care a întârziat deoarece unii pacienţi aveau peste 20 de ani în sistem, și au fost trimişi înapoi la Mehedinţi.
În cazul a cinci dintre ei, actele erau în ordine și au fost preluați, însă restul nu aveau toate documentele necesare, iar organizația din Bihor i-a redirecționat înapoi în Mehedinţi.
„Pe 26 iunie, DGASPC Mehedinţi a primit cererea de transmitere a documentelor pentru cei 12 beneficiari preluaţi de ONG. Pentru 5 dintre aceştia, actele au fost transmise în termen. În schimb, pentru ceilalţi 7, identificarea documentelor a fost mai complexă, întrucât unele dintre aceste persoane sunt în sistem de peste 20 de ani, iar documentele se aflau în arhive. Din păcate, reprezentantul ONG-ului a decis să îi transporte înapoi în judeţul Mehedinţi înainte de finalizarea acestor proceduri și să îi lase la poarta instituţiei,” a declarat şeful CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.
Autoritățile centrale și județene au demarat mai multe anchete în legătură cu acest caz.
sursă foto: Dreamstime.com