Nicușor Dan, acuzat de Consiliul Superior al Magistraturii de un „blocaj inexplicabil” în procesul de pensionare și numire a judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis luni o scrisoare deschisă președintelui României, Nicușor Dan, solicitând deblocarea urgentă a 50 de decrete destinate pensionării și numirii judecătorilor.
CSM a afirmat că refuzul de a semna aceste decrete, fără o justificare publică, a creat un blocaj „inexplicabil” în funcționarea instanțelor.
Astfel, se referă la peste cincizeci de decrete.
„Având în vedere că atât numirea în funcția de judecător, cât și eliberarea din această funcție sunt responsabilități ale Președintelui României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, am observat, de la începutul mandatului dumneavoastră, un blocaj real în desfășurarea acestor proceduri, o situație fără precedent în relația cu Administrația Prezidențială. Până în prezent, au fost transmise Administrației Prezidențiale 29 de propuneri de eliberare din funcția de judecător și 22 de propuneri de numire în această funcție”, se specifică în scrisoarea deschisă.
„Întârzierea, fără nicio explicație, a acestor proceduri are efecte negative asupra activității instanțelor judecătorești”, a avertizat CSM, subliniind că acest context este unul fără precedent.
CSM subliniază că a fost un caz singular în care un judecător a fost eliberat din funcție.
„Într-un singur caz s-a acceptat propunerea CSM și a fost eliberat din funcție un judecător care nu putea continua activitatea, având în vedere că împlinea vârsta maximă de 70 de ani, vârsta limită pentru exercitarea acestei funcții.”
În scrisoarea trimisă președintelui, CSM solicită măsuri imediate pentru finalizarea procedurilor blocate, subliniind necesitatea acestora pentru buna funcționare a sistemului judiciar.
„De asemenea, activitatea instanțelor este influențată de întârzierea numirii persoanelor propuse de CSM, în contextul dificultăților cu care se confruntă instanțele din punct de vedere al resurselor umane. Drepturile persoanelor vizate de aceste propuneri sunt, de asemenea, afectate, deoarece așteptările lor legitime privind derularea acestor proceduri sunt complet ignorate, fără explicații, deși toate condițiile legale sunt respectate”, se menționează în scrisoarea semnată de președinta CSM, judecătoarea Elena Costache.
De asemenea, Consiliul a cerut și sprijinul ministrului Justiției, Radu Marinescu, pentru a soluționa rapid criza instituțională creată.