Ce au învățat alții în fața dificultăților economice. Lecțiile din Irlanda pentru asumarea de către Guvernul Bolojan a pachetului de măsuri de austeritate

În urmă cu aproape patru decenii, Irlanda se confrunta cu o situație economică similară României, după integrarea în Piața Comună: o creștere economică slabă, deficite financiare semnificative, o datorie publică în creștere și inflație în derapaj. Atunci, un guvern minoritar a fost nevoit să implementeze măsuri de austeritate, iar istoricii, precum Bogdan Murgescu, explică contextul.
România se află pe drumul unor ajustări financiare necesare, dar care pot fi dureroase pentru mulți. Un prim pachet de măsuri a fost înaintat Parlamentului spre adoptare prin metoda asumării răspunderii de către Guvern. Dacă nu se depune o moțiune de cenzură sau aceasta nu reușește să adune suficiente voturi pentru a demite guvernul, măsurile vor deveni lege.
Este important să menționăm o situație similară din Irlanda anului 1987. Deși Irlanda a aderat la Piața Comună în 1973, creșterea economică s-a stagnat, șomajul a crescut, iar deficitele financiare s-au amplificat, iar datoria publică a crescut. În plus, derapajele inflaționiste și incapacitatea de a benefica de scăderile prețului petrolului din 1985 au dus la retrageri masive de capital.
Alegerile din 17 februarie 1987 nu au rezultat în majoritatea absolută pentru niciun partid, astfel că Fianna Fáil, cu 81 din cele 166 de mandate, a format un guvern minoritar condus de Charles Haughey. Deși au câștigat criticând restricțiile bugetare ale guvernului anterior și făcând promisiuni electorale, au fost nevoiți să implementeze măsuri de austeritate, precum suspendarea creșterilor salariale și închiderea spitalelor.
În această context, Alan Dukes, liderul principalului partid de opoziție, Fine Gael, și fost ministru de finanțe, a ales să nu profita de dificultățile guvernului. El a sprijinit guvernul în adoptarea măsurilor necesare pentru redresarea țării, explicând într-un discurs că nu se va opune eforturilor de a conduce economia în direcția corectă.
Fundamentele unei redresări economice rapide
Urmând strategia lui Dukes, guvernul minoritar al lui Charles Haughey a putut să aplice măsuri impopulare și să reducă drastic cheltuielile publice. Multe investiții publice, în special în sectorul social, au fost suspendate, iar noile angajări în sectorul public au fost oprite temporar. Au fost eliminate facilități fiscale și a fost oferită o amnistie fiscală contribuabililor.
Aceste măsuri au pus bazele unei redresări economice rapide, iar Irlanda a intrat într-o fază de creștere economică accelerată, depășind în PIB per capita atât Marea Britanie, cât și media Uniunii Europene, atingând statutul de țară dezvoltată. De asemenea, Fine Gael a beneficiat de aceste efecte pe termen mediu, având un mandat prosper între 1994 și 1997.
Învățămintele pentru România
Ce putem învăța din experiența Irlandei din 1987? Un aspect esențial este că în anumite circumstanțe, depășirea confruntării politice poate aduce beneficii atât pentru țară, cât și pentru partidele politice aflate în opoziție.
Pentru România, asumarea răspunderii de către Guvern reprezintă o modalitate adecvată de a verifica susținerea politică, dar și o provocare pentru opoziție. Depunerea unei moțiuni de cenzură este un drept constituțional, dar necesită suficiente suporturi, ceea ce poate constitui o dificultate.
Chiar dacă opoziția ar reuși să depună o moțiune, aceasta ar putea ajunge într-o situație fără ieșire: un eșec ar însemna o înfrângere politică, iar un succes ar putea conduce România către un colaps financiar. În contrast, o abordare reținută ar putea consolida credibilitatea solicitărilor de măsuri care să limiteze cheltuielile politicienilor.
În prezent, deoarece guvernele anterioare nu și-au respectat promisiunile, România se împrumută cu cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană; în 2025 este prevăzut să plătească peste 40 miliarde lei ca dobândă (mai mult de 5% din cheltuielile bugetare totale), sumă care se preconizează a crește.
Dacă Guvernul Bolojan reușește să demonstreze seriozitatea politică, există șanse ca dobânzile pentru noile credite să se reducă, reducând astfel povara financiară pentru anii următori. O astfel de evoluție ar aduce beneficii tuturor, atât țării, cât și cetățenilor, iar eforturile de redobândire a încrederii piețelor internaționale sunt esențiale.
*Articol apărut inițial pe Contributors.