Un locuitor din Mamaia Nord a decis să atragă atenția și a inscripționat pe casă „Opriți construcțiile abuzive”. Detalii în newsletter-ul de mâine „Rațiunea, înapoi”

În spatele unor hoteluri de 10 și 12 etaje din Mamaia Nord, cu magazine și restaurante elegante la parter și palmieri din plastic la intrare, am întâlnit un banner mare pe o clădire, având inscripția „Opriți construcțiile abuzive”. Afișul este un semnal către turiști că în localitate s-au realizat construcții ce ignoră normele de urbanism și că anumite persoane sunt afectate de aceste situații. Povestea bannerului și un reportaj din Mamaia Nord vor fi incluse în newsletter-ul de mâine „Rațiunea, înapoi”.
O femeie, cu pielea arsa de soare, poartă într-o mână un colac de înot în formă de rechin, iar cu cealaltă își strânge nepoata. „Mi-ar plăcea să locuiesc aici, măcar vara”, îi spune aceasta. „E frumos și acasă, dar parcă la mare e mai bine”, adaugă ea, având un accent ce pare a fi din Ardeal.
Este o sâmbătă după-amiază și mă plimb pe Promenada din Mamaia Nord, înghesuindu-mă printre miile de turiști care se îndreaptă de la plajă către locurile de cazare și terase sau se plimbă de-a lungul stațiunii.
Am ajuns pentru prima dată în cea mai recentă senzație de pe litoralul românesc, care în ultimii ani a înregistrat o expansiune rapidă. Cunoscută anterior ca Mamaia Sat, acum este mai des menționată sub denumirea de „glossy”, Mamaia Nord, dar face parte din administrativ de orașul Năvodari. Mii de clădiri s-au ridicat în stațiune, multe având 10-12 etaje, pe terenuri unde odinioară existau doar locuri virane, cu iarbă, copaci și sporadic câteva pensiuni.
„În decurs de un singur an au fost emise peste 1000 de autorizații de construcție”, informează Observator de Constanța într-un material publicat în septembrie 2022.
„Această expansiune fără precedent se datorează și faptului că zona a fost declarată stațiune de interes național. Este o oportunitate comercială, se construiește și se vând locuințe, avem o singură plajă cu o adâncime uniformă, fără gropi, curenți, iar nisipul este extrem de fin”, a explicat primarul din Năvodari, Florin Chelaru, jurnaliștilor de la publicația Focus Press, într-un articol intitulat „În Mamaia Sat, problemele urbanistice sunt mai grave decât în Constanța”.
Privesc în jur, la clădirile ce ies din pământ, construite una lângă alta, și mă întreb cum ar putea trece o mașină de pompieri, însă aceasta ar fi necesară.
În multe locuri, nu a mai rămas nici măcar un petic de pământ neacoperit de beton. În loc de copaci sau iarbă, palmierii din plastic sunt tot ce se vede, iar îmi imaginez că autoritățile și dezvoltatorii imobiliari visează la o mică veritabilă Dubai pe malul Mării Negre, având în vedere că vara, din punct de vedere climatic, ne asemănăm cu emiratele din Golf.
Articolul complet va fi disponibil în newsletterul de mâine. Pentru a-l primi pe email, este necesar să vă abonați.