Acneea hormonală în rândul adolescenților: când să consulte dermatologul și când să implice endocrinologul

Acneea hormonală în rândul adolescenților: când să consulte dermatologul și când să implice endocrinologul
Dacă apare, afecțiunea medicală nu doar că este rezistentă la tratament dar, în timp, se agravează ducând la aparția așa-numitelor „cratere”, astfel că este important ca ea să fie diagnosticată și tratată. FOTO: Shutterstock

Acneea hormonală este caracterizată de fluctuațiile sau dezechilibrele hormonale care provoacă apariția erupțiilor cutanate. Această afecțiune se manifestă frecvent în adolescență din cauza transformărilor hormonale, dar poate continua și în perioada adultă. Femeile sunt afectate mai des, având în vedere că trec prin numeroase modificări hormonale.

Acneea hormonală se prezintă sub formă de puncte albe, negre sau chisturi dureroase, conform informațiilor de la Cleveland Clinic. De obicei, apare în zona inferioară a feței și pe linia maxilarului, dar se poate extinde și în alte regiuni ale corpului, cum ar fi spatele sau pieptul.

Această formă de acnee este asociată cu o producție excesivă de sebum, o substanță uleioasă secretată de glandele pielii, care este influențată de schimbările hormonale. Excesul de sebum blochează porii, provocând apariția coșurilor.

Potrivit surselor menționate anterior, acneea hormonală afectează aproximativ 50% dintre femeile de 20 de ani și 25% dintre cele de 40 de ani.

Indicatoarele pentru acneea hormonală: „Putem bănui că este hormonală dacă persistă”

Acneea hormonală poate fi identificată începând cu vârsta pubertății, adică după 12 ani, și poate continua până la 20 de ani, subliniază Dr. Iulia Enăchescu, medic endocrinolog pediatru din Sibiu.

„Dacă acneea este persistentă și nu răspunde la tratamente rapide după consultația dermatologică, sau dacă apare la copii cu vârste neobișnuite pentru acest tip de afecțiune, cum ar fi între 5-7 ani, atunci se poate suspecta că este vorba de o problemă hormonală”, adaugă Dr. Enăchescu.

Un aspect important este că, în loc să se amelioreze, acneea persistentă poate evolua și provoca „cratere”, de aceea este crucial să fie diagnosticată și tratată corespunzător.

În general, dermatologul va recomanda o serie de analize hormonale inițiale – printre care și analize de sânge, explică Dr. Iulia Enăchescu, și, în caz de descoperiri endocrinologice, pacientul ar trebui să fie direcționat către un specialist endocrinolog. Tratamentul va fi coordonat între cele două specialități.

Creșterea frecvenței dezechilibrelor hormonale ușoare

Există cauze comune, dar și rare, în care afecțiunile endocrine se asociază cu acneea. „Dintre cele mai frecvente se numără sindromul ovarului polichistic. Totuși, diagnosticarea corectă în adolescență poate fi complicată, deoarece supradiagnosticarea poate avea efecte negative asupra tinerelor paciente. Printre complicațiile grave care pot fi legate de acnee se numără hiperplazia suprarenală congenitală (HAC), un grup de condiții genetice ce afectează glandele suprarenale,

Potrivit medicului, dezechilibrele hormonale ușoare devin din ce în ce mai frecvente, fiind adesea cauzate de obiceiuri alimentare nesănătoase și utiliza dermatocosmetice ce conțin parabeni. Acești parabeni acționează ca disruptori endocrini, fiind percepuți de receptorii hormonal ca similari hormonilor naturali, având un impact negativ asupra organismului.

Disruptorii pot fi de două tipuri: similari estrogenilor sau androgenilor, adică pot imita fie un hormon feminin, fie unul masculin. „Aceste situații, în perioada pubertății, se traduc adesea printr-o erupție severă de coșuri. Uneori, doar îmbunătățirea stilului de viață poate să rezolve o formă obișnuită de acnee, nu una patologică”, subliniază specialistul.

Conform unui articol al Academiei Americane de Dermatologie, acneea a fost asociată cu consumul de alimente cu indice glicemic ridicat, cum ar fi carbohidrații simpli din pâinea albă, chipsuri și băuturi îndulcite. Aceste alimente pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge, impactând hormonal și crescând riscul de dezvoltare a acneei.

Influența stresului asupra producției de sebum

Dacă, în urma evaluării, medicul endocrinolog identifică o problemă tiroidiană care cauzează acneea hormonală, tratamentul de substituție poate fi necesar, conform declarațiilor Dr. Enăchescu. „De exemplu, hipertrofia prolactinei, ce poate avea cauze funcționale și este temporară, poate fi tratată cu medicamente, dar cu o găsire corectă a soluției. Aceasta nu implică un tratament pe termen lung, ci se concentrează pe perioada pubertății, mai ales dacă este legată de stres”, explică Dr. Enăchescu.

Stresul generează eliberarea de cortizol, ce afectează secreția de sebum, considerată a fi principala cauză a acneei hormonale.

Pentru a realiza un diagnostic corect al acestui tip de acnee, pot fi efectuate investigații imagistice precum ecografiile tiroidiene și RMN-uri hipofizare sau CT și RMN pentru glandele suprarenale. Analizele genetice se pot face dacă este necesar.

În special, dacă acneea apare la vârste fragede alături de alte semne de pubertate precoce, cum ar fi dezvoltarea sânilor sau creșterea înaltă, medicii pot recomanda investigații suplimentare.

Acneea hormonală și adultul tânăr

Acneea hormonală poate continua să apară și după adolescență, afectând adulții tineri, din nou subliniază Dr. Enăchescu. Aceasta se poate manifesta prin creșteri de păr în zone necorespunzătoare pentru femei, sau prin pierderea părului în zona frunții, având ca rezultat „golfuri” fără păr, asemeni caracteristicilor masculine. „Aceste simptome indică dezechilibre hormonale, fiind esențial să se ceară ajutor endocrin. De asemenea, există necesitatea consultului când acneea este asociată cu tulburări menstruale severe, cum ar fi cicluri ce apar la intervale de peste trei luni, sau amenoree primară la fete de 15-17 ani. Aceste situații pot indica o problemă ovariană”, subliniază medicul endocrinolog.

Este recomandat ca acneea să fie tratată imediat după apariție pentru a preveni cicatricile permanente și problemele de anxietate sau depresie legate de aceasta.

Durata tratamentului pentru acneea hormonală variază în funcție de gravitate și de fiecare individ. Este esențială răbdarea, deoarece pot trece luni până la apariția unor îmbunătățiri semnificative ale aspectului pielii.

Recomandari
Show Cookie Preferences