Premierul Croației, sub focul criticilor după un concert controversat care a strâns 500.000 de oameni la Zagreb

Un concert de amploare, susținut în Croația de un artist cunoscut pentru simpatiile sale pro-naziste, a fost catalogat drept „un Woodstock neofascist” de către opoziție, care a denunțat faptul că prim-ministrul Andrej Plenkovic a fost surprins fotografiindu-se cu solistul, conform AFP.
Marko Perkovic, cunoscut sub numele de scenă „Thompson”, a reușit să atragă aproape 500.000 de fani la evenimentul de sâmbătă, în ciuda interdicției de a cânta în mai multe țări din cauza legăturilor sale cu regimul Ustașa din Croația, activ în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Regimul Ustașa a fost responsabil pentru persecutarea și omorârea a sute de mii de sârbi, evrei, romi și croați antifasciști în timpul războiului, trimițând pe mulți în lagăre de concentrare.
Thompson, un artist de folk-rock, a devenit popular în anii `90, pe fondul războiului de independență și al destrămării Iugoslaviei, prin melodiile sale naționaliste.
La concertul de sâmbătă, desfășurat la un hipodrom din Zagreb, Thompson a cântat o melodie iconică, ce începe cu salutul ilegal Ustașa – „Za Dom, Spremni” (Pentru Patrie, pregătiți), la care mulțimea a reacționat cu entuziasm.
Acest salut a fost utilizat de unitatea paramilitară extremă dreaptă HON în timpul conflictelor din anii `90, iar artistul a menționat anterior că melodia are legătură cu acel război.
Mulți dintre participanți au purtat tricouri negre cu diverse inscripții, iar zeci de persoane au cântat melodii pro-Ustașa în centrul Zagrebului înainte de eveniment.
Critici pentru premierul care s-a fotografiat cu Thompson
Prim-ministrul conservator Andrej Plenkovic a fost prezent la repetiții și s-a fotografiat cu artistul. De asemenea, președintele parlamentului, Gordan Jandrokovic, a fost prezent la concert.
Opoziția de stânga, organizațiile neguvernamentale și avocatul poporului din Croația au criticat utilizarea simbolurilor Ustașa în concert.
Ministrul de Interne, Davor Bozinovic, a spus că nu înțelege de ce unii încearcă să descrie o mulțime atât de mare ca fiind extremiști sau radicali.
Social-democrații din opoziție au declarat că au fost martorii unei „rușini globale”, în care mesajele extremiste au primit suport logistic din partea guvernului.
Un editorialist de la Jutarnji a criticat prezența premierului înainte de eveniment, acuzându-l de venerarea unui „Woodstock neofascist”.
Organizația non-guvernamentală Inițiativa Tineretului pentru Drepturile Omului a caracterizat evenimentul ca fiind „cel mai mare miting fascist din Europa de la al Doilea Război Mondial” și a subliniat că acesta constituie un atac direct asupra valorilor fundamentale europene.
În ultimii ani, tot mai multe voci au cerut ca Croația să își recunoască trecutul pro-nazist și să nu mai demonizeze, având în vedere că regimul Ustașa a fost văzut ca o fundație a națiunii, în timp ce criticii susțin că autoritățile nu au acționat suficient împotriva utilizării simbolurilor sale.