Iunie 2025: Luna cu cele mai ridicate temperaturi din istorie în 12 țări

Luna iunie a înregistrat călduri record în 12 țări și a fost neobișnuit de caldă în alte 26, conform unei analize realizate de AFP, bazată pe datele programului european Copernicus.
Aproximativ 790 de milioane de locuitori din 12 țări din Europa, Asia și Africa au fost expuși la temperaturi nemaivăzute până acum în luna iunie. Alte 26 de țări, inclusiv China, Franța, Regatul Unit, Republica Democratică Congo și Etiopia, au avut parte de a doua cea mai caldă lună iunie de la începutul înregistrărilor, conform Agenției Naționale de Presă.
Această revistă ecologică subliniază episoadele extreme de căldură timpurie, care sunt consecințe directe ale schimbărilor climatice, ce intensifică frecvența caniculelor.
Europa: Temperaturile cu 3 grade mai mari decât media normală
La sfârșitul lunii iunie, locuitorii din sudul și vestul Europei au fost afectați de un val de căldură timpurie, provocând provocări serioase pentru comunitățile din regiuni mai puțin obișnuite cu astfel de fenomene, cum ar fi zona din apropierea Parisului, Belgia și Țările de Jos.
În aproximativ 15 țări, inclusiv Elveția, Italia și diverse state din Balcani, temperaturile au depășit cu 3 grade Celsius medie sezonală, iar în țări precum Spania, Bosnia și Muntenegru s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istoria lunii iunie. Conform unei tradiții locale, canalul Canal Sur a demonstrat din nou efectele căldurii, prăjind un ou pe stradă la Sevilla.
Asia-Pacific: Recorduri pe uscat și pe mare
Înainte de apogeul căldurii din Europa, Japonia a înregistrat, în a doua jumătate a lunii iunie, cele mai ridicate temperaturi din istorie pentru această lună, pe baza măsurătorilor din 1898. Temperaturile apelor de coastă din jurul Japoniei s-au situat cu 1,2 grade Celsius peste normal, egalând recordurile setate în iunie 2024.
Aceste extreme vin pe fondul unei veri deja foarte călduroase în 2024 (comparabilă cu 2023), urmată de cea mai călduroasă toamnă până acum. Pătura de zăpadă a muntelui Fuji a fost observată cu o lună mai târziu decât de obicei, la începutul lunii noiembrie.
Coreea de Sud și Coreea de Nord au, de asemenea, trăit cea mai călduroasă lună iunie din istorie, cu creșteri de aproape 2 grade Celsius peste normele sezoniere.
În China, 102 stații meteorologice au raportat recorduri zilnice pentru luna iunie, unele valori depășind 40 de grade Celsius, potrivit surselor media de stat.
Asia Centrală: Cea mai caldă primăvară înregistrată
Pakistan, cu 250 de milioane de locuitori, și Tadjikistan, cu 10 milioane, au depășit recordurile de temperatură pentru luna iunie. Aceste episoade sunt parte dintr-o primăvară extrem de călduroasă în Asia Centrală. Pe lângă cele două țări, Iran, Afganistan, Uzbekistan și Kârgâzstan au trăit cea mai caldă primăvară înregistrată.
Temperaturile au crescut cu 2 până la 4 grade Celsius peste media din primăverile anilor 1981-2010, unele regiuni aride raportând valori ce au depășit 50 de grade Celsius.
Africa ecuatorială: Aproape la nivelurile record din 2024
Nigeria, a șasea țară ca număr de locuitori, cu 230 de milioane de cetățeni, a egalat recordul de temperatură pentru luna iunie stabilit în 2024.
Alte națiuni din Sahel și Africa ecuatorială, precum Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Camerun, Republica Democratică Congo și Etiopia, au experimentat a doua cea mai caldă lună iunie de la începutul măsurătorilor, după luna iunie din 2024.
În Sudanul de Sud, unde temperaturile au atins valori cu 2,1 grade Celsius mai mari decât normele, a existat un val de căldură din martie, tradițional cea mai caldă lună a anului. Efectele căldurii au determinat guvernul să închidă școlile, o măsură fără precedent în această țară afectată de instabilitate și lipsuri.
Organizația Mondială Meteorologică (OMM), parte a ONU, a avertizat în luna mai că „temperaturile extreme și impactul schimbărilor climatice influențează toate aspectele dezvoltării socio-economice în Africa, contribuind la foamete, insecuritate și migrarea forțată.”