Serghei Lavrov expune cele două condiții ale Rusiei pentru un armistițiu cu Ucraina

Moscova va accepta un armistițiu în conflictul cu Ucraina doar dacă sancțiunile internaționale impuse Rusiei vor fi eliminate și dacă țările occidentale vor restitui sumele enorme de bani din activele rusești blocate, a declarat Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, conform publicației The Moscow Times.
Lavrov a afirmat că "sancțiunile anti-ruse trebuie ridicate, toate acțiunile juridice împotriva Rusiei trebuie suspendate, iar activele confiscate în Occident trebuie restituite", într-un interviu acordat publicației ungare Magyar Nemzet, apărut luni.
În continuare, el a subliniat că poziția Kremlinului prevede ca orice soluție să abordeze "cauzele fundamentale" ale conflictului inițiat de Moscova în februarie 2022.
Oficialii din Rusia au menționat constant termenul "cauze fundamentale", care, conform lui Putin, presupun ca Ucraina să se retragă din regiunile ocupate de forțele ruse și să renunțe la planurile de aderare la NATO.
Lavrov a subliniat și importanța recunoașterii internaționale a peninsulei Crimeea, precum și regiunilor parțial ocupate Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie ca parte integrantă a Rusiei.
Ministrul rus de Externe a făcut referire la referendumurile organizate în toamna anului 2022, despre care observatorii internaționali au afirmat că au fost ilegale și desfășurate sub presiune militară.
El a afirmat că Rusia este „deschisă la o soluție politică și diplomatică în conflicte”, dar a subliniat că Moscova nu caută "o pauză temporară" în ostilități care să permită Ucrainei și aliaților săi să își întărească pozițiile.
„Scopul ar trebui să fie o pace sustenabilă”, a conchis Lavrov, respingând sugestiile ce propun înghețarea actualelor linii de front.
„Rusia nu își dorește o suspendare care să permită guvernului ucrainean și susținătorilor săi internaționali să-și regrupeze forțele, să continue mobilizarea și să-și îmbunătățească capacitatea militară,” a adăugat acesta.
Delegațiile ruse și ucrainene au schimbat memorandumul ce conține cerințele pentru un posibil armistițiu, în timpul negocierilor de la Istanbul din 2 iunie. Documentele arată discrepanțe majore între punctele de vedere ale ambelor părți, multe dintre ele fiind extrem de greu de reconciliat.
De la acea dată, discuțiile directe între cele două părți nu au mai avut loc.