George Simion inițiază un sondaj pe Facebook după depunerea moțiunii de cenzură: „Permitem nicușoriștilor să se justifice cu voturile lor?”

Liderul AUR, George Simion, a demarat luni seară un sondaj pe platforma Facebook, în urma anunțului privind depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan, care și-a asumat răspunderea pentru pachetul fiscal în aceeași zi.
Simion i-a întrebat pe susținătorii săi dacă, în cazul respingerii moțiunii, AUR ar trebui să continue demersurile la Curtea Constituțională a României (CCR) împotriva măsurilor fiscale sau să renunțe. „Dacă moțiunea nu trece, doriți să atacăm la CCR măsurile fiscale (deși cunoaștem decizia ‘judecătorilor’) sau lăsăm nicușoriștii să se justifice cu ceea ce au votat?”, a formulat Simion pe Facebook.
Până în momentul publicării acestei informații, 20.000 de persoane au votat, dintre care 88% sprijină contestarea la CCR, în timp ce 12% îndeamnă AUR să se abțină.
George Simion a comunicat luni, pe holurile Parlamentului, că AUR se află în proces de adunare a semnăturilor pentru moțiune. „Cu siguranță, vom mobiliza toți parlamentarii care nu au convenit cu USR și PSD și care nu se supun regimului ‘nicușorist’, toți ne vom semna și ne vom înscrie. Avem la dispoziție trei zile pentru a finaliza acest proces, iar votul pe moțiune, conform informațiilor din birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, va avea loc lunea viitoare”, a menționat George Simion.
Pentru depunerea moțiunii, sunt necesare semnăturile a minim 116 parlamentari. Până în prezent, toți cei 89 de membri AUR au semnat, la care se adaugă câțiva parlamentari de la POT, S.O.S România și independenți, conform declarațiilor liderului senatorilor AUR, Petrișor Peiu.
Simion: „Nu există șanse reale să treacă, având în vedere că majoritatea sunt la putere”
Președintele AUR a afirmat anterior că nu are convingerea că moțiunea va avea succes.
„Este evident că nu sunt șanse reale ca această moțiune să fie acceptată, deoarece majoritatea PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile sunt unite. Toți acești pierzători ai alegerilor s-au coalizat pentru a evita voința electorala a românilor. Din acest motiv au anulat alegerile. De acolo trebuie să începem atunci când discutăm despre deficitul bugetar, majorarea TVA-ului, penalizarea anumitor categorii sociale și negarea dreptului la un viitor decent pentru toți românii”, a mai adăugat George Simion, luni, pe holurile Parlamentului.
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, este necesar să obțină 50% + 1 din voturile parlamentarilor, ceea ce echivalează cu 233 din 465.
Conform calculelor parlamentare, șansele ca moțiunea de cenzură să aibă succes sunt foarte reduse, având în vedere majoritatea clară a celor patru partide din coaliție:
- PSD – 131 parlamentari (93 deputați și 38 senatori);
- PNL – 72 parlamentari (50 deputați și 22 senatori);
- USR – 59 parlamentari (40 deputați și 19 senatori);
- UDMR – 32 parlamentari (22 deputați și 10 senatori);
- Minorități – 17 deputați (fără grup la Senat)
Astfel, aceste patru partide dispun de o majoritate de 294 de parlamentari, la care se adaugă 17 deputați din grupul minorităților naționale, care susțin încheierea guvernului în Parlament.