Pachetul de măsuri propus de Guvernul Bolojan nu include o referire la diminuarea subvenției pentru partide în 2025. Ce detalii oferă însă un amendament inițiat de PSD?

Pachetul de măsuri propus de Guvernul Bolojan nu include o referire la diminuarea subvenției pentru partide în 2025. Ce detalii oferă însă un amendament inițiat de PSD?
Plenul Parlamentului / Sursă: Inquam Photos / George Călin

Partidele care fac parte din Coaliția de guvernare au promis reducerea subvenției pentru partidele politice în 2025, însă documentul asumat în fața Parlamentului nu prevede o astfel de măsură. Singurul amendament adoptat, inclus în documentul trimis aleșilor, se referă la reducerea subvenției începând cu anul următor.

Premierul Ilie Bolojan a menționat pe 2 iulie că o posibilă reducere a subvenției pentru acest an va fi abordată la rectificarea bugetară. Totuși, decizia nu a fost inclusă în pachetul de măsuri destinat reducerii deficitului bugetar, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea luni, 7 iulie.

Conform unor surse din Coaliție, a fost avansat un singur amendament privind subvenția pentru partide, iar acesta a fost inițiat de PSD. Mai mulți miniștri din partidele USR și PNL, întrebați despre lipsa unei reduceri a subvenției în acest pachet de măsuri, au declarat că „nu știu” sau că „nu au fost atenți la subiect”.

Premierul Bolojan nu a explicat de ce subvenția pentru partidele parlamentare nu a fost redusă prin acest pachet de măsuri aprobat în fața Parlamentului.

„Pentru anul 2026, subvenția dedicată partidelor politice va scădea cu 40% comparativ cu nivelul din 2024”, conform singurului amendament pe această temă, depus de PSD, în timp ce USR, PNL și UDMR nu au prezentat nicio propunere. Amendamentul este inclus în documentul final înaintat Parlamentului.

2024, un an record pentru subvențiile publice alocate partidelor

O analiză realizată de Autoritatea Electorală Permanentă arată că anul 2024 a fost un punct maximum bugetar în ceea ce privește fondurile alocate partidelor politice: mai mult de 380 de milioane de lei.

Comparativ cu anul 2016, când subvenția totală pentru toate formațiunile politice era de 14.5 milioane de lei, se observă o creștere de peste 26 de ori.

Primul moment semnificativ de creștere a subvenției a fost în 2018, datorită unui amendament propus de social-democrații Marian Neacșu și Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, care a realizat trecerea referinței la Produsul Intern Brut (PIB) în loc de veniturile bugetare. Această modificare a dus la o subvenție de 170 de milioane de lei în 2018, față de 30 de milioane de lei în 2017.

De asemenea, o contribuție majoră la această creștere a avut și rectificarea efectuată de guvernul Ciolacu în septembrie 2024. Ca urmare a acestei rectificări, PSD a primit lunar 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) în ultimele luni ale anului precedent, iar PNL a beneficiat de aproape 20 de milioane de lei lunar (4 milioane de euro). Toate partidele au înregistrat creșteri, dar aceste două formațiuni au obținut cele mai mari sume.

O reducere de 40% în 2026 ar restitui subvenția la nivelul anului 2023

O scădere de 40% față de subvenția din 2024 ar adapta fondul alocat partidelor în 2026 la aproximativ 230 de milioane de lei, adică echivalentul celui din 2023.

„Practic, revenim la ceea ce a fost înaintea campaniei electorale; aceasta nu reprezintă o scădere, ci mai degrabă o întoarcere la valorile anterioare. Se poate reduce și mai mult, dacă există voință politică”, au declarat surse politice.

Partidele din Opoziție au anunțat luni intenția de a depune o moțiune de cenzură după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pe pachetul de măsuri ce include reducerea deficitului bugetar.

O investigație realizată de site-ul Snoop a relevat că în 2024 partidele au primit mai mult de un miliard de lei sub formă de subvenții și rambursări de la bugetul de stat.

Recomandari
Show Cookie Preferences