SUA se confruntă cu cea mai gravă epidemie de rujeolă din ultimele trei decenii

În 2025, Statele Unite au înregistrat cea mai severă epidemie de rujeolă din ultimele trei decenii, conform unui raport publicat luni de Universitatea Johns Hopkins, evidențiind o criză amplificată de secretarul american pentru sănătate, considerat a fi sceptic în legătură cu vaccinurile, relatează AFP.
Această boală extrem de contagioasă, care fusese considerată eradicară în urma vaccinărilor, revine pe fondul reducerii ratelor de vaccinare și a creșterii neîncrederii în autoritățile de sănătate.
De la începutul anului, au fost confirmate 1.277 de cazuri în aproape 40 din cele 50 de state ale SUA, cu Texasul având o pondere de peste 60% din totalul epidemiei, conform datelor oferite de Universitatea Johns Hopkins. Acesta este cel mai ridicat număr înregistrat de la 1992.
În prezent, epidemia a dus la trei decese, toate în rândul persoanelor nevaccinate, inclusiv doi copii mici. Mai mulți specialiști avertizează că numărul deceselor ar putea fi subestimat, având în vedere preocupările legate de raportarea insuficientă a cazurilor.
Ultimul deces de pe urma rujeolei în SUA a fost înregistrat în 2003, la trei ani după ce boala fusese declarată eradicată datorită vaccinării.
Cel mai recent focar major a fost înregistrat în 2019 în comunitățile evreiești ortodoxe din New York și New Jersey, cu 1.274 de cazuri, dar cu zero decese.
Rujeola, cunoscută și sub denumirea de pojar, este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care se transmite prin tuse, strănut sau chiar prin respirație.
Secretarul american al sănătății, Robert F. Kennedy Jr., este acuzat că a agravat situația sanitară prin alimentarea temerilor legate de vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), o vaccinare extrem de eficientă, despre care a susținut eronat că ar fi periculoasă și că ar conține rămășițe fetale.
Epidemia a început la sfârșitul lunii ianuarie într-o zonă rurală din Texas, unde o comunitate menonită, reticentă față de vaccinare, a fost afectată semnificativ.
În 2025, au fost observate focare de virus și în Canada și Mexic.
În Canada, au fost raportate peste 3.500 de cazuri, inclusiv un deces, majoritatea având loc în provincia Ontario.
Mexicul a raportat aproape 2.600 de cazuri și nouă decese, conform Organizației Panamericane de Sănătate.
FOTO: Rido | Dreamstime.com