Meta acuzată de utilizarea datelor inexacte într-un program de inteligență artificială pentru climă

Meta se confruntă cu acuzații formulate de cercetători care susțin că a folosit date eronate în dezvoltarea unei aplicații de inteligență artificială destinată combaterii schimbărilor climatice. Setul de date asociat acestui instrument includea posibile metode pentru eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă și o listă de materiale utile în acest scop.
Compania a anunțat în 2024 că a sprijinit cercetătorii în identificarea materialelor capabile să absoarbă eficient dioxidul de carbon din aer, publicând un set de date pe care l-a catalogat drept „revoluționar”, folosit și pentru antrenarea unor modele de învățare automată la care se poate avea acces gratuit, conform Financial Times.
Conform cercetătorilor de la Universitatea Heriot-Watt și de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne (EPFL), niciunul dintre cele 135 de materiale prezentate de Meta nu ar avea capacitatea de a atrage dioxidul de carbon, iar unele dintre acestea nici nu există în realitate.
În răspunsul său, Meta a afirmat că setul de date se bazează pe „calcule valide, utile pentru dezvoltarea modelelor de inteligență artificială”. Compania a subliniat că susține întotdeauna open-source-ul, considerând că această abordare „stimulează colaborarea și inovația”.
Companiile din sectorul tehnologic au investit sume considerabile în reducerea costurilor tehnologii de captare a dioxidului de carbon, inclusiv metoda de captare directă din aer, pentru a-și compensa emisiile de carbon, care au crescut odată cu avansul rapid al instrumentelor de inteligență artificială generativă.
Rezultatele cercetărilor efectuate de Meta în colaborare cu Georgia Institute of Technology au fost publicate anul trecut într-o revistă de specialitate a American Chemical Society.
Meta a menționat că proiectul a necesitat de sute de ori mai multă putere de calcul decât are un laborator academic obișnuit în decurs de un an. Setul de date a fost utilizat pentru antrenarea unui model de inteligență artificială care funcționează de zeci sau sute de ori mai rapid decât simulările chimice existente, având ca scop identificarea altor materiale promițătoare.
Cu toate acestea, cercetătorii care au încercat să reproducă aceste rezultate afirmă că echipa Meta a supraestimat capacitatea materialelor de a capta dioxidul de carbon și că instrumentele de inteligență artificială open-source oferite nu sunt adecvate scopului propus. O problemă majoră a fost utilizarea unor elemente chimice descrise incorect într-o bază de date academică, care între timp a fost actualizată.
Meta a precizat că materialele în cauză au fost doar „indicate ca fiind promițătoare și că necesită verificări suplimentare”. Compania a adăugat că, în unele cazuri, calculele au abordat „structuri improbabile sau instabile, din cauza configurațiilor lor electronice sau din alte motive.”
Sursa foto: Dreamstime.com