Turiștii străini vor plăti mai mult pentru a vizita parcurile naționale din Statele Unite. Ordinul semnat de Donald Trump

Turiștii străini vor plăti mai mult pentru a vizita parcurile naționale din Statele Unite. Ordinul semnat de Donald Trump
Vizitatori așteptând la una dintre intrările Parcului Național Yellowstone, unul dintre cele mai cunoscute din SUA, FOTO: George Frey / Getty images / Profimedia

Donald Trump, președintele Statelor Unite, a semnat un ordin executiv joi, ce vizează creșterea tarifelor de acces în parcurile naționale pentru vizitatorii internaționali, în contextul în care administrația sa propune tăieri de buget de peste o treime pentru aceste parcuri, conform Reuters.

Conform unui comunicat emis de Casa Albă, majorarea tarifelor pentru turiștii străini va genera venituri suplimentare semnificative, estimându-se că acestea vor aduce sute de milioane de dolari pentru proiecte de conservare și îmbunătățirea lucrărilor de întreținere deja întârziate în parcurile naționale.

Ordinul executiv impune Departamentului de Interne, responsabil cu Serviciul Parcurilor Naționale, să crească taxele plătite de vizitatorii internaționali, însă nu sunt specificate sumele sau termenul de implementare a noilor tarife.

De asemenea, nu este clar câte dintre cele 433 de unități gestionate de Serviciul Parcurilor vor fi afectate de aceste modificări. În prezent, aproximativ 100 dintre parcurile gestionate percep taxe de intrare variind de la un loc la altul.

Vizitatorii internaționali, în defavoarea rezidenților americani din cauza deciziei lui Trump

Ordinul mai stipulează că Serviciul Parcurilor Naționale va oferi prioritate în acces pentru rezidenții americani în cadrul sistemelor de permise sau rezervări.

Comunicatul emis de Casa Albă afirmă că în prezent, cetățenii americani plătesc de fapt mai mult decât vizitatorii internaționali pentru a beneficia de frumusețile naturale și monumentele istorice din SUA, întrucât, pe lângă taxele de intrare, parte din impozitele lor contribuie la costurile de întreținere ale parcurilor.

„Practicile internaționale de a percepe taxe mai mari de intrare vizitatorilor străini sunt normale în parcurile naționale din întreaga lume”, mai afirmă declarația.

Ordinul executiv apare în contextul în care administrația Trump propune tăieri de peste un miliard de dolari din bugetul Serviciului Parcurilor Naționale pentru anul fiscal 2026, reprezentând o diminuare de peste o treime față de bugetul anterior.

Parcurile naționale din SUA au redus drastic numărul angajaților

Reducerea posturilor federale efectuată de administrația Trump a adâncit deja problema crizei de personal în parcurile naționale la nivel național.

Numărul angajaților permanenți din cadrul Serviciului Parcurilor Naționale a scăzut cu 24% de la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie, iar dintre cei 8.000 de angajați sezonieri anunțați, au fost angajați doar 4.500, conform unei analize realizate de un ONG.

Această organizație susține că, în urma reducerii personalului în parcuri celebre, cum ar fi Yosemite (California) și Big Bend (Texas), s-au înregistrat închideri, diminuarea programelor și impact asupra intervențiilor de urgență.

Numărul vizitatorilor în parcurile naționale din SUA a continuat să crească în ultimii ani la recorduri, atingând anul trecut un maxim de 331 de milioane, cu 6 milioane mai mult decât în 2023.

Însă, în acest an, numărul turiștilor străini a scăzut în SUA, pe fondul îngrijorărilor legate de anumite politici promovate de noua administrație republicana.

Prețurile biletelor de avion din Europa către Statele Unite au scăzut semnificativ, atingând niveluri care nu mai fuseseră văzute din perioada pandemică, călătorii din Europa Occidentală fiind cei mai puțin predispuși să viziteze SUA.

Recomandari
Show Cookie Preferences