FOTO Descoperire arheologică remarcabilă în Dobrogea – Obiecte vechi de 2.300 de ani găsite într-o movilă

În apropierea orașului Mangalia, cercetătorii au descoperit într-o movilă funerară impozantă obiecte de valoare folosite de grecii înstăriți acum 2.300 de ani. În ciuda faptului că cavoul a fost jefuit la scurt timp după construcție, movila a fost imediat reparată. Printre descoperiri se numără și „paturile” de piatră pe care ar fi stat două sarcofage.
Muzeul Național de Istorie a României a anunțat recent realizarea unor descoperiri notabile în cadrul cercetărilor arheologice desfășurate la situl „Necropola tumulară a orașului antic Callatis”.
Printre obiectele găsite se numără podoabe din aur, sticlă și bronz, în special trei cununi funerare din bronz aurit, ce imită frunzele de mirt și iederă, montate pe suport de lemn și decorate cu fructe din ceramică aurită.
Cercetătorii au identificat și „paturile” de piatră, pe care, acum 23 de secole, ar fi stat două sarcofage (posibil din lemn) decorate cu sculpturi și picturi din calcar și marmură. Artefactele datate în secolul al III-lea î.Hr. includ numeroase fragmente de lemn antic, unele păstrând urme de pigmenți, precum și oase umane și ceramică, toate acestea fiind găsite într-o movilă funerară ce conține un cavou din piatră prelucrată, acoperit cu o boltă semicilindrică.
Aceasta movilă reprezintă cea mai mare din sudul Dobrogei, având o înălțime de 12 metri și un diametru de 70 metri, fiind un reper vizibil de pe mare. Monumentul funerar impunător a aparținut unei familii influente de greci din Callatis, conectați la modele religioase și politice de influență macedoneană. Cavoul, bine conservat, realizează un joc subtil al proporțiilor, iar până acum a fost identificată o porțiune de 18 metri lungime, cercetările continuând, mai ales în sectorul coridorului de acces, conform declarațiilor MNIR.
Deși cavoul a fost jefuit în scurt timp după finalizare, movila a fost reparată imediat, extinsă și reinvestită simbolic prin ofrande ce au inclus consum de alcool în cantități mari. Oasele umane dezvăluite până în prezent aparțin cel puțin două persoane diferite, una având între 16-18 ani, iar cealaltă între 8-11 ani, existând indicii că una dintre persoanele respective ar fi fost de sex feminin.
Movila funerară investigată face parte din teritoriul anticei Callatis, oraș fondat de greci la începutul secolului al IV-lea î.Hr. Callatis a fost un oraș prosper și influent în Marea Neagră, având un rol important în coalițiile regionale de greci, traci și sciți, și a opus rezistență regelui macedonean Lysimachos, care a preluat controlul Traciei după moartea lui Alexandru cel Mare.
În 2023, Muzeul Național de Istorie a României a inițiat un sector distinct în cadrul sitului „Necropola tumulară a orașului antic Callatis” ca parte din Proiectul Kalla. Descoperirile au fost posibile datorită fondurilor susținute de MNIR și Ministerul Culturii, prin Planul Național de Finanțare a Cercetării Arheologice, avizat de Comisia Națională de Arheologie.