Zi importantă pentru Călin Georgescu. Fostul candidat la președinție află astăzi dacă rămâne sub control judiciar

Zi importantă pentru Călin Georgescu. Fostul candidat la președinție află astăzi dacă rămâne sub control judiciar
Calin Georgescu se prezinta la sediul Parchetului General din Bucuresti, 27 mai 2025. Inquam Photos / Codrin Unici

Călin Georgescu va primi luni o decizie cu privire la statutul său de control judiciar. Aceasta vine după ce decizia judecătorului de drepturi și libertăți de la Judecătoria Sectorului 1 a fost amânată vinerea trecută, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Miercuri trecută, Călin Georgescu a fost deferit justiției de către procurorii Parchetului General pentru activități de propagandă legionară.

Cazul său este în prezent în procedură de cameră preliminară la Judecătoria Sectorului 1.

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a finalizat săptămâna trecută investigațiile, decizând trimiterea sa în judecată, fiind deja supus măsurii preventive de control judiciar. Acesta este acuzat de promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de crime de genocid, crime împotriva umanității și crime de război, precum și de promovarea ideilor și doctrinelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, într-o formă continuată, prin cinci acte distincte.

Identificările făcute de anchetatori arată că, între 16 iunie 2020 și 16 mai 2025, la diferite momente și în baza aceleași intenții infracționale, inculpatul a promovat public, prin diverse tipuri de acțiuni, ideologii legionară, fascistă și xenofobă, inclusiv în următoarele perioade: 16 iunie 2020, septembrie 2020, 2 octombrie 2021, 1 septembrie 2024 și 16 mai 2025. Aceste activități includ:

  • mobilizarea națiunii pentru regenerarea acesteia printr-un proces de creare a unui „om nou”, sub influența misticismului creștin ortodox, inclusiv prin acceptarea utilizării de metode violente;
  • necesitatea apariției unui lider carismatic și autoritar capabil să implementeze acest proces;
  • glorificarea istorică excesivă în contrast cu starea actuală, caracterizată de afectarea demnității naționale, transformând comunitatea în victimă a inamicilor statului, identificați artificial printre actori externi;
  • ultranaționalism populist cu baze mitice creștine;
  • cultul mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război, fiind prezentat ca erou național, incluzând imitația gesturilor și tonalității sale, și efectuând salutul legionar în cadrul unei adunări de protest împotriva restricțiilor din timpul pandemiei de coronavirus, organizată în Piața Universității din București pe 2 octombrie 2021.

„În mod specific, s-a constatat că, de-a lungul timpului, inculpatul a exprimat, prin interviuri, declarații sau postări online, idei pro-legionare și relații în mediul neolegionar, având ca scop schimbarea percepției asupra Mișcării Legionare, încercând să normalizeze și să revitalizeze legionarismul și figurile asociate acestei ideologii. Astfel, el a făcut numeroase declarații elogioase despre Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Ion Moța.”, conform surselor citate.

Recomandari
Show Cookie Preferences