Ucraina își schimbă strategia pe front sub presiunea atacurilor rusești, dar se confruntă cu provocări majore.

Ucraina își schimbă strategia pe front sub presiunea atacurilor rusești, dar se confruntă cu provocări majore.
Exerciții militare ucrainene. FOTO: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Forțele lui Vladimir Putin utilizează unități reduse pentru a lansa atacuri asupra liniilor de front ale Ucrainei, ceea ce obligă forțele de apărare din Kiev să se adapteze, afirmă analiștii intervievați de Politico. Uneori, schimbările nu se produc suficient de rapid, iar în alte situații, soldații lipsesc.

Tactica Rusiei pe teren impune Ucrainei să dezvolte linii de apărare mai scurte și mai bine ascunse, pentru a deveni mai puțin vizibile pentru dronele utilizate de armata rusă.

Cu toate acestea, reorganizarea este afectată de o implementare haotică a reformelor, care variază considerabil în funcție de liderii locali.

De fapt, eficiența multor poziții de apărare scade datorită lipsei constante de soldați, conform surselor din Politico.

Fortificații pentru unități mai mici

Noua abordare de întărire a frontului provine din decizia Rusiei de a abandona atacurile în unități mari, sprijinite de vehicule blindate, în favoarea unor grupuri mult mai mici, sprijinite de drone, a declarat recent ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov.

Ca răspuns, Ucraina construiește fortificații adaptate pentru grupuri din ce în ce mai mici, de la batalioane de 500 de soldați la companii de 100, iar acum pentru plutoni de 20 până la 50 de soldați.

„Observăm că cea mai eficientă poziție este un detasament maxim. Acestea constau, în principal, în grupuri de tranșee, inclusiv tranșee de protecție, care împiedică utilizarea dronelor de atac de către inamic.” a spus comadantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, la sfârșitul lunii iunie.

Linii adiționale de apărare

Anterior, liniile de apărare includeau rețele extinse de tranșee cu lungimi de 2-5 kilometri. Acum se preferă linii mai compacte, cu tranșee de 60-70 de metri lungime, dotate cu măsuri anti-dronă.

„Aceste fortificații sunt mai greu de depistat și mai eficiente în îndeplinirea sarcinilor de apărare, descurajare și oferirea de suport de foc împotriva dronelor FPV”, a accentuat Umerov.

Ucraina continuă să dezvolte două linii suplimentare de apărare, incluzând structuri din beton, denumite „dinți de dragon”, menite să încetinească vehiculele blindate, câmpuri minate, tranșee din lemn și beton, protecție anti-dronă și plase.

În trecut, fortificațiile erau construite într-un teren deschis pentru a bloca atacurile rusești cu un număr mare de vehicule blindate.

În prezent, acestea sunt amplasate în jurul zonelor forestiere, oferind o mai bună camuflare.

Instabilitate în regiunile Sumî și Harkov

Conducerea superioară afirmă că armata reușește să construiască eficient fortificațiile.

Majoritatea planurilor de construcție au fost finalizate anul trecut, iar peste jumătate din obiectivele stabilite pentru acest an sunt deja realizate, a declarat Umerov.

Cu toate acestea, perspectiva pe linia frontului este mult mai sumbră, conform analiștilor și soldaților consultați de Politico.

La Dnipro, un oraș din centrul Ucrainei, unde există colaborare eficientă între armată, autoritățile locale și alte organizații, s-au construit rapid și solid trei linii de apărare pentru a împiedica avansul Rusiei din regiunile Donețk.

Pe de altă parte, situația este mult mai dezorganizată în nord-est, unde Rusia desfășoară o ofensivă masivă.

„În Sumî și Harkov, haosul este la ordinea zilei. Puțini știu cine este responsabil și cine coordonează procesul”, a declarat pentru Politico Roman Pohorilîi, cofondator al grupului ucrainean OSINT DeepState, care a creat o hartă digitală a conflictului.

Pohorilîi a menționat că ultima ofensivă rusă a determinat autoritățile ucrainene să grăbească construcția.

„De cele mai multe ori, așteptăm până în ultimul moment”, a spus el.

El a criticat, de asemenea, absența unei strategii coerente în fortificarea liniilor de apărare în jurul regiunii Sumî.

„În satul Iunakivka, de exemplu, am observat mormane de dinți de dragon abandonate. În unele zone există tranșee, dar în alte locuri, în pădure, nu au fost construite nimicuri, iar apoi sunt din nou tranșee. I-aș cenzura pe cei responsabili”, a afirmat Pohorilîi.

Criza de resurse umane

Oricum, fiecare structură defensivă este eficientă numai dacă este ocupată de un număr corespunzător de soldați, a subliniat Sîrski. În ciuda eforturile continue de mobilizare, Kievul este totuși inferior numeric față de Rusia pe întreaga linie de front de 1.200 km.

„Dacă nu există soldați în fortificație sau numărul lor este insuficient, evident, această fortificație își pierde din funcționalitate”, a spus Sîrski.

Soldații ruși identifică aceste puncte vulnerabile în apărarea Ucrainei.

„Totul depinde de deciziile comandantului. Dacă dispune să sape și să mineze, zona va fi solid fortificată. Dacă (rușii) constată că unitatea este bine ascunsă, își vor concentra atacurile asupra unităților din vecinătate”, a declarat un militar.

Pohorilîi a confirmat și el această strategie a rușilor.

„Rușii avansează constant, căutând puncte slabe, cunosc toate zonele critice. Odată ce le identifică, concentrându-și resursele și trupele în aceste locuri, încep să pătrundă”, a afirmat el.

„Din păcate, apărarea noastră începe să slăbească în aceste condiții”, a adăugat expertul.

Nemulțumiri în rândul soldaților

Soldații se plâng că armata nu valorifică eficient câștigurile obținute pe câmpul de luptă pentru a construi tranșee și alte bariere destinate stopării contraatacurilor rusești.

Forțele ucrainene au petrecut șase luni în regiunea Kursk din Rusia, reușind să oprească avansul a peste 60.000 de soldați ruși spre Sumî.

Aceștia susțin că au câștigat timp prețios pentru autorități, în vederea construirii fortificațiilor necesare în zona de frontieră.

„Am oferit timp pentru a pregăti zona de frontieră pentru atacurile rusești. Din păcate, acest timp nu a fost utilizat la capacitate maximă. Plasele anti-dronă FPV deasupra principalelor rute de aprovizionare au început să fie instalate abia în ianuarie, deși aceste rute erau deja ținte pentru atacurile regulate ale dronelor rusești”, a menționat soldatul ucrainean Artem Kariakin.

El a subliniat că autoritățile locale și unitățile militare au început să sape tranșee în regiunea de frontieră și să instaleze primii „dinți de dragon” abia după retragerea forțelor ucrainene din Kursk.

„În consecință, pe măsură ce multe tranșee au fost finalizate, rușii se apropiau tot mai mult, iar multe poziții au devenit inoperante. Cred că responsabilitatea pentru fortificare a întârziat semnificativ, neîndeplinind astfel sarcinile asumate. Fortificațiile au fost construite, dar cu întârzieri importante și nejustificate”, a concluzionat Kariakin.

Consecințele sunt evidente. În luna iunie, trupele ruse au cucerit 500 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean, conform raportului DeepState, ceea ce reprezintă cea mai rapidă avansare din ultimele luni.

Recomandari
Show Cookie Preferences