Avertismentul unei bănci importante din România înainte de aprobarea pachetului de majorări fiscale al Guvernului Bolojan: Scenariul este tot mai plauzibil pe termen scurt

Avertismentul unei bănci importante din România înainte de aprobarea pachetului de majorări fiscale al Guvernului Bolojan: Scenariul este tot mai plauzibil pe termen scurt
Prim-ministrul Ilie Bolojan susține o conferință de presă despre noile măsuri fiscale, la Palatul Victoria din București, 2 iulie 2025. Inquam Photos / George Călin

Potrivit ING Bank România, măsurile fiscale propuse pentru diminuarea deficitului bugetar și creșterea facturilor la energie vor determina o rată a inflației de aproximativ 8%. Având în vedere scăderea consumului și o creștere economică deja lentă, posibilitatea unei stagnări în acest an devine din ce în ce mai plauzibilă. De asemenea, o recesiune ușoară sau o contracție a economiei pe parcursul anului trebuie considerate.

Plenul comun al Camerei Deputaţilor și Senatului se va reuni luni, la ora 15.00, pentru a se asuma răspunderea Guvernului în legătură cu primul pachet de măsuri fiscale destinate reducerii deficitului. Printre măsurile principale ale acestui pachet se numără creșterea TVA la 21%, menținerea unei cote reduse de 11%, precum și taxe mai mari pentru asigurările de sănătate, unde milioane de români coasigurați vor fi nevoiți să plătească 2.430 de lei anual pentru a rămâne asigurați. De asemenea, impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16%, iar accizele și taxele pentru bănci vor crește.

„Pe termen scurt, presiunile inflaționiste vor crește din cauza facturilor mai mari la energie începând din iulie, amplificate de majorările TVA-ului și accizelor din luna august”, a declarat Ştefan Posea, economist la ING Bank România.

Banca estimează că inflația va crește de la 5,5% în mai la un interval de 7,5-8% în lunile următoare, urmând să se stabilizeze la 7,5% la finalul anului. De asemenea, Banca Națională a României a revizuit prognoza de inflație pentru acest an de la 3,8% la 4,6%, ceea ce sugerează că va fi necesară o nouă ajustare în urma majorării impozitelor.

„Aceste majorări de impozite nu sunt în favoarea consumului privat”, a subliniat economistul ING. Încrederea consumatorilor a scăzut comparativ cu începutul anului, iar se așteaptă o creștere a ratei șomajului, în timp ce înghețarea salariilor din sectorul public și a pensiilor va intensifica tendințele de economisire.

Se consideră că scăderile de cheltuieli ale statului, anunțate pentru luna iulie, vor contribui la diminuarea cererii.

Prognoza de creștere economică a ING de 0,8% pentru acest an este perciută a fi prea optimistă.

Creșterea PIB ar putea fi mai aproape de zero – dacă economia va stagnă în termeni trimestriali pe parcursul restului anului, se preconizează o creștere de doar 0,3% în 2025. Totuși, riscurile sunt și mai complexe. „Având în vedere trendul actual, nu se poate exclude complet posibilitatea unei recesiuni ușoare sau a unei contracții economice pe întregul an. Aceste tendințe vor amplifica grijile legate de evoluțiile economice, iar reacțiile politice nu ar trebui excluse din analiza situației viitoare,” concluzionează Posea.

Recomandari
Show Cookie Preferences