Ministrul Sănătăţii: „Un medic rezident trebuie să fie plătit pentru gardă”

Alexandru Rogobete, ministrul Sănătăţii, a declarat că va căuta o soluție pentru a asigura o remunerare adecvată a gărzilor atât pentru medicii rezidenţi, cât şi pentru personalul medical specializat până în anul 2025, într-un interviu recent. El a subliniat că actualul sistem de plată a gărzilor este inechitabil şi lucrează la o reformă în acest domeniu. Se știe că în primii doi ani de rezidențiat, gărzile nu sunt compensate.
Rogobete a recunoscut că sunt „multe situaţii” în care rezidenţii efectuează muncă voluntară în spitale, preluând gărzi neplătite, ceea ce duce la suprasolicitare. „Există numeroase cazuri în care medicii rezidenţi, în special, își asumă mai multe gărzi decât ar trebui pentru a sprijini funcționarea spitalelor. Am un răspuns la această problemă”, a declarat el.
Anul acesta, doi tineri medici de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au decedat în circumstanțe încă neclare, stârnind o reacție de îngrijorare în comunitatea medicală. Pe platformele de socializare dedicate profesioniștilor din domeniu, colegii lor au făcut apel la atenție în legătură cu stresul și suprasolicitarea din spitale. Mulți medici din Iași și din alte localități au tras semnale de alarmă cu privire la problema burnout-ului.
„Este inacceptabil ca medicii rezidenţi să nu fie remuneraţi pentru gărzi”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a confirmat conștientizarea problemelor cu care se confruntă medicii suprasolicitaţi și a promis că va lua măsuri pentru soluționarea acestei situații.
„Mă voi întâlni în curând cu reprezentanţii medicilor rezidenţi din România pentru a găsi soluții. Sublinez, nu este normal ca medicii rezidenţi să nu fie compensați pentru gărzi, deoarece aceștia desfășoară aceeași activitate ca și medicii specialiști. Este adevărat că plățile pentru gărzi nu pot fi uniformizate la același nivel, dar aceștia trebuie să primească o remunerație adecvată. Această muncă implică responsabilitate. Şi, în general, plata gărzilor în sistemul sanitar românesc nu este echitabilă, deoarece este reglementată din anul 2018”, a afirmat Rogobete.
„Ne propunem să stabilim o compensație echitabilă pentru gărzi, atât pentru medicii rezidenţi, cât şi pentru personalul medical specializat la orizontul anului 2025, însă acest lucru va fi condiționat de anumite criterii de performanţă. Este o reformă pe care o avem în lucru”, a spus ministrul, fără a preciza un termen pentru implementarea acestei reforme.