Marin Le Pen suferă un eșec la CEDO în privința dreptului de a ocupa funcții publice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins miercuri solicitarea de măsură provizorie formulată de Marin Le Pen, prin care dorea suspendarea pedeapsei de ineligibilitate impusă de Tribunalul corecțional din Paris, conform unui raport AFP citat de Agerpres.
CEDO a argumentat că cererea a fost respinsă deoarece nu s-a demonstrat existența unui risc iminent de lezare ireparabilă a unui drept protejat de Convenție.
Deși instanța nu s-a pronunțat asupra fondului, aceasta a respins solicitarea depusă de lidera Adunării Naționale, conform articolului 39 din regulamentul Curții, care prevede ca CEDO să acționeze de urgență în cazurile de risc iminent.
Marine Le Pen a considerat că este urgentă suspendarea ineligibilității sale în eventualitatea în care președintele Emmanuel Macron ar decide să dizolve Parlamentul din nou.
Regretul Marinei Le Pen, exprimat pe rețeaua socială X, reflectă nemulțumirea față de decizia CEDO, subliniind că atingerea drepturilor sale nu este iminentă decât în caz de disoluție a Parlamentului, iar astfel a solicitat și o analiză pe fond a lipsurilor în recursul la executarea provizorie a pedepsei.
Pe 31 martie, Marin Le Pen a fost găsită vinovată de tribunalul din Paris pentru un sistem de deturnare a fondurilor publice destinate plății angajaților partidului său, cu o sumă totală de 4,4 milioane de euro, în perioada 2004-2016.
Pe lângă pedeapsa de ineligibilitate, tribunalul a decis și o condamnare la patru ani de închisoare, din care doi cu executare, iar alți 24 de inculpați, inclusiv partidul, au fost și ei condamnați, jumătate dintre aceștia optând pentru recurs.
Deși teoretic CEDO nu poate fi sesizată decât după exhaustarea căilor de recurs interne, Marine Le Pen afirmă că nu există o cale de atac eficientă în instanțele naționale care să permită contestarea executării provizorii.