Sondaj INSCOP: Evaluarea activității lui Nicușor Dan ca președinte 2025

Conform unui sondaj recent realizat de INSCOP Research, publicat luni, 8 iulie, peste jumătate dintre români se declară parțial sau total de acord cu activitatea lui Nicușor Dan în funcția de președinte, în timp ce aproape 42% manifestă dezacord.
Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte pe 26 mai. Atunci când au fost întrebați despre evoluția activității acestuia, 29.7% dintre români s-au declarat total de acord, iar 23.5% au fost oarecum de acord, generând un total de 53.2% de aprecieri pozitive. În contrast, 5.9% au fost oarecum în dezacord, iar 35.9% s-au arătat complet dezaprobatori, rezultând un total negativ de 41.8%. 5% din eșantion a indicat că nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a menționat că 53.2% dintre respondenți susțin activitatea lui Nicușor Dan ca președinte, sprijinul fiind contabilizat semnificativ mai mare în rândul votanților USR (87,8%), PNL (80,0%) și PSD (66%). În schimb, susținerea este mult mai scăzută în cazul votanților AUR, care au un procent de doar 23,2%.
De asemenea, nivelul educației pare să influențeze semnificativ opinia publicului; persoanele cu studii superioare au un nivel de aprobat de 76.8%, comparativ cu doar 36.3% în rândul celor cu studii primare.
Locuitorii din mediul urban, în special cei din București (65-68%), tind să fie mai susținători ai activității președintelui, în timp ce susținerea este mai mică în rândul celor din mediul rural, unde ating un procent de 45.8%.
„Aceste date subliniază că principalul obiectiv pentru Nicușor Dan în timpul mandatului său este să își extindă sprijinul din rândul alegătorilor urbani educați către segmentele mai conservatoare din mediul rural, unde veniturile sunt mai mici și vulnerabilitatea este mai pronunțată”, a adăugat Ștefureac.
- Sondajul a fost realizat între 20-26 iunie 2025, prin interviuri telefonice utilizând metoda CATI. Eșantionul a fost de 1150 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României cu vârsta de 18 ani și peste, având o eroare maximă admisă de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.