După 50 de ani de la detonarea bombei atomice asupra Hiroshimei, un cercetător dedicat își continuă misiunea de a aduce în lumină trecutul

Rebun Kayo, un cercetător în vârstă de 47 de ani, efectuează frecvent călătorii cu feribotul spre o insulă mică în apropierea portului Hiroshima pentru a căuta rămășițele victimelor bombei atomice detonată acum 80 de ani. Găsirea chiar și a celor mai mici fragmente pe insula Ninoshima constituie o amintire profundă despre impactul devastator al războiului, o realitate care este adesea îngropată și uitată.
Kayo, cercetător asociat la Centrul pentru Pace al Universității din Hiroshima, subliniază importanța unei ceremonii de rămas bun demne atunci când murim, spre deosebire de modul în care au fost îngropate victimele. El își dedică resursele personale pentru a desfășura aceste săpături.
Atunci când Statele Unite au aruncat bomba atomică asupra Hiroshimei pe 6 august 1945, aproximativ 78.000 de oameni au fost omorâți instantaneu, iar mulți alții au fost răniți. Ninoshima, situată la aproximativ 4 km de epicentrul exploziei, a devenit un spital de câmp.
În urma detonării, un număr de aproximativ 10.000 de victime, atât supraviețuitori cât și decedați, au fost transportate pe această insulă. Mulți dintre supraviețuitori au decedat însă în scurt timp, iar în contextul în care incinerările nu au mai putut face față numărului mare de morți, au fost folosite gropi comune pentru înhumare.
Rămășițele umane descoperite pe insula Hiroshima reflectă brutalitatea războiului
Deși a existat o activitate de exhumare a rămășițelor în decursul anilor de după război, martorii au indicat că există încă locuri de înhumare neexplorate. În 2014, fiul unui localnic i-a sugerat lui Kayo o zonă de pe coasta de nord-vest a insulei, ceea ce l-a determinat să economisească bani și să demareze săpăturile patru ani mai târziu.
Într-o zi toridă recentă, Kayo a curățat vegetația deasă pentru a continua săpăturile de unde se oprise anterior. După o oră și jumătate de muncă, a scos cu atenție din pământ două fragmente osoase de dimensiunea unei unghii, care se adaugă la cele circa 100 pe care le-a găsit până acum.
Fiecare descoperire aduce în prim-plan cruda realitate a războiului. Dintre toate, cea care l-a afectat cel mai mult a fost momentul când, la începutul acestui an, a descoperit resturi ale unui maxilar și un dinte de copil. Aceasta l-a copleșit profund.
„Asta m-a afectat foarte tare”, povestește Kayo, îmbrăcat într-o cămașă albă udă de transpirație. „O astfel de victimă a fost ucisă fără să știe nimic despre viață... A fost greu de acceptat pentru o vreme și acel sentiment mă bântuie în continuare”, adaugă el.
Kayo speră, în viitor, să ducă toate fragmentele descoperite la un templu budist pentru a fi consacrate.
Cercetătorul avertizează despre pericolele bombelor atomice
Motivul pentru care Kayo își reînnoiește angajamentul față de această muncă dificilă an de an este, parțial, unul personal.
Originar din Okinawa, unde au avut loc unele dintre cele mai sângeroase confruntări din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kayo are trei rude ale căror rămășițe nu au fost niciodată identificate.
Deși voluntari din toată Japonia continuă să se alăture eforturilor de căutare în Okinawa, Kayo a hotărât să acționeze pe Ninoshima, din cauza alergiilor sale care îi împiedică accesul în pădurile din Okinawa.
El consideră că, atâta timp cât sunt în continuare descoperite rămășițe ale celor decedați, războiul din urmă cu peste o jumătate de secol rămâne o realitate vie.
„Oamenii care nu au cunoștință despre război se concentrează exclusiv pe reconstrucție, îngropând amintirile celor care au suferit”, afirmă Kayo.
„În cele din urmă, cei care pur și simplu justifică folosirea bombelor atomice vor găsi întotdeauna motive care să le servească interesele”, conchide el.