Banca Națională avertizează asupra creșterii inflației în lunile următoare, după adoptarea legii austerității

Banca Națională avertizează asupra creșterii inflației în lunile următoare, după adoptarea legii austerității
Banca Nationala a Romaniei - BNR, Foto: Hotnews

Conform unei recente declarații a Băncii Centrale, rata inflației este prevăzută să crească semnificativ în următoarele luni, depășind valorile estimate în prognoza din mai 2025 pe termen scurt, în urma adoptării legii de austeritate fiscală.

Pe termen mai lung, bancherii centrali subliniază că pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va intra în vigoare din luna august ar putea intensifica presiunile dezinflaționiste generate de factorii fundamentali, în special prin influența asupra cererii agregate, contribuind astfel la o corecție rapidă și consistentă a deficitului de cont curent, cu efecte pozitive asupra costurilor de finanțare a economiei și asupra cursului de schimb al leului.

BNR a comunicat în ședința de marți:

  • În primul trimestru din 2025, economia a stagnat, ceea ce ar putea conduce la o deschidere mai pronunțată a deficitului de cerere agregată. (Acesta denotă o situație în care cererea totală de bunuri și servicii este sub oferta disponibilă, generând subutilizarea resurselor economice, cum ar fi forța de muncă și capitalul.)
  • Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, PIB-ul a înregistrat o scădere în T1 2025, de la 0,5% în trimestrele anterioare, la 0,3%.

Cererea internă a continuat să-și accelereze creșterea anuală, în principal datorită dinamicii formării brute de capital fix, care a revenit pe un trend pozitiv, în timp ce consumul gospodăriilor a înregistrat o încetinire a creșterii, rămânând totuși principalul motor al avansului PIB.

  • Exporturile au crescut mai lent decât importurile, ceea ce a provocat o accelerare a deficitului comercial față de aceeași perioadă din anul precedent, menținând astfel un ritm înalt de creștere al deficitului de cont curent.
  • Cele mai recente date sugerează o expansiune moderată a economiei în trimestrul II 2025.
  • În aprilie 2025, vânzările cu amănuntul au continuat să se îndrepte spre o creștere mai lentă anual, pe când serviciile pentru populație au recuperat scăderile anterioare. Totodată, volumul lucrărilor de construcții a intrat ușor în teritoriul negativ, iar producția industrială s-a contractat semnificativ comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
  • Pe piața muncii, datele recente indică o scădere a numărului de salariați în lunile martie și aprilie 2025, dar o ușoară reducere a ratei șomajului BIM în perioada aprilie-mai, după ce aceasta a crescut la 6% în trimestrul întâi.
  • Investigațiile asupra salariilor brute nominale arată o continuare a scăderii lente în aprilie 2025, menținându-se pe un palier de două cifre, în timp ce costul unitar al forței de muncă din industrie a înregistrat o creștere semnificativă de 21,8% la începutul trimestrului II.
  • Incertitudinile sunt legate de posibile măsuri corective suplimentare care ar putea fi adoptate pentru a continua consolidarea bugetului conform Planului bugetar-structural pe termen mediu stabilit cu Comisia Europeană.
  • Utilizarea fondurilor europene, în special cele din programul Next Generation EU, este esențială pentru atenuarea efectelor negative ale consolidării bugetare și a conflictelor geopolitice/comerciale, precum și pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv tranziția energetică.

Următoarea întâlnire a Consiliului de Administrație al BNR privind politica monetară este programată pentru 8 august 2025.

Recomandari
Show Cookie Preferences