Rusia acuzată de utilizarea de arme chimice interzise în Ucraina - Kiev solicită o investigație

Rusia acuzată de utilizarea de arme chimice interzise în Ucraina - Kiev solicită o investigație
Exercițiu în Crimeea în cazul unui atac cu arme chimice, Foto: Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia

Rusia a făcut marți o solicitare către organismul internațional de control al armelor chimice de la Haga pentru a investiga utilizarea presupusă a munițiilor toxice interzise împotriva forțelor ucrainene, conform raportului Reuters.

Kiev a formulat o cerere oficială către Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) pentru a demara o anchetă.

Cererea a fost inițiată după ce agențiile de informații din Olanda și Germania au declarat vineri că dețin dovezi referitoare la utilizarea pe scară largă a armelor interzise de Rusia în conflict.

În 2018, OIAC a înființat o echipă similară pentru a investiga acuzațiile de utilizare a armelor chimice în Siria, demonstrând că forțele guvernamentale siriene și militanții Statului Islamic au recurs la asemenea arme în războiul civil ce a început în martie 2011.

Statele Unite au acuzat Rusia, pentru prima dată, în mai anul trecut, de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic care depășește toxicitatea agenților de control al revoltelor și care a fost utilizat initial de Germania în timpul Primului Război Mondial.

Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, formată din 193 de state membre și cu sediul în Haga, a menționat anul trecut că acuzațiile inițiale din partea ambelor țări erau „insuficient fundamentate”.

Ambele părți implicate în conflict au negat utilizarea armelor chimice, într-un război care a escaladat odată cu invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

„Ucraina solicită intervenția directorului general al Organizației pentru a stabili un mecanism independent și imparțial pentru a investiga acuzațiile de utilizare a armelor chimice în Ucraina,” se arată în documentul cererii trimis agenției Reuters.

Se cere ca mecanismul să fie autorizat să „colecteze dovezi suplimentare și să identifice autorii, organizatorii și susținătorii unei asemenea utilizări”.

Această cerere a fost prezentată în contextul discuțiilor cu ușile închise ale Consiliului Executiv al OIAC, format din 41 de țări. Momentan, organismul de dezarmare nu a făcut comentarii cu privire la solicitarea din partea Kievului.

Agenția de Informații Militare din Olanda a raportat că cel puțin trei decese în rândul ucrainenilor ar putea fi legate de utilizarea armelor chimice, în timp ce peste 2.500 de persoane rănite pe câmpul de luptă au semnalat autorităților de sănătate din Ucraina simptome asociate cu armele chimice.

Luni, Marea Britanie a impus măsuri sancționatorii împotriva a două persoane și a unei entități ruse, continuând astfel eforturile de a pedepsi Moscova pentru implicarea sa în conflictul din Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences